Газово оръдие пази от диви свине черешите в Кюстендилско. От

...
Газово оръдие пази от диви свине черешите в Кюстендилско. От
Коментари Харесай

Диви прасета нападнаха черешите в Кюстендилско

Газово оръдие пази от диви прасета черешите в Кюстендилско. От набезите на животните към този момент са пострадали не един или двама аграрни производители, заяви в. "Монитор ".

„ Най-голяма пакост вършат прасетата на младите фиданки. Те напряко ги прекършват. Аз самия към този момент имам най-малко 30 унищожени млади овошки. Други череши, които са по-ниски пък са с напълно изпочупени клони. Животните търсят да се хранят, само че по този метод ни предизвикват вреди за стотици левове “, сигнализира земеделец от региона на село Драговищица.

Спасение от напастта кюстендилските черешопроизводители видели в закупуването на газови оръдия. Те обаче не са по никакъв начин евтини, а с течение на времето станали и не ефикасни. „ Тези оръдия работят напълно на газ. Настройва се през избран период от време и то издава мощен тон - гръм. Чрез него би трябвало да се плашат както дивите свине, по този начин и птиците. За страдание обаче тази технология работи в началото. След това животните привикват и по никакъв метод не им работи. Ето и аз имам такова газово оръдие, само че нито птиците, нито дивите свине се плашат. Не може да се обърнем и към ловците, защото отстрела на диво прасе е неразрешен “, разяснява 39-годишният кюстендилец Георги Георгиев.

Той се оплаква с изключение на от набезите на животни, по този начин и от метеорологичните условия, които ще доведат до огромни загуби в овощната му градина от череши. „ Сега поради редуването на горещо време и дъждове към този момент огромна част от плодовете при късните сортове череши паднаха. От 5 черешки едвам 1 остава, което си е огромна загуба за мен. С природата обаче никой не може да се бори “, изяснява още Георгиев.

Официално черешовата акция в Кюстендилско започва от 24 май, като предстоящата изкупна цена е 60 ст. От общинската администрация в регионалния град към този момент са определили 72 места за откриване на пунктове за изкупуване на череши.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР