Газовият въпрос провокира конфликти на Полша не само с Русия,

...
Газовият въпрос провокира конфликти на Полша не само с Русия,
Коментари Харесай

Газовите амбиции на Полша я скарват с цяла Европа

Газовият въпрос предизвика спорове на Полша освен с Русия, само че и с редица други европейски страни. Уж Варшава би трябвало да е удовлетворена - тя получи редица нови източници на газ и даже се надява да диктува изискванията си на пазара в бъдеще. Защо тогава поляците предявяват от ден на ден искания по газовия въпрос, в това число към своите съседи и Брюксел?

Още на 1 ноември Полша стартира да получава газ от Норвегия по Балтийския газопровод. Поради механически проблеми (газопроводът към момента се настройва), потенциалът на “Балтийската тръба ” беше стеснен. Според оператора на норвежката газова система “Газко ” през ноември дневните доставки не са надвишавали 6,3 милиона кубически метра дневно - и това е единствено 20% от потенциала на Балтийския газопровод. Такива доставки са съвсем един и половина пъти по-ниски от настоящия импорт на действително съветски газ в Полша от Германия (10 милиона кубически метра на ден) - на реверс през газопровода Ямал-Европа, който Полша пое принудително под надзор.

Експертите започнаха да приказват за това, че на полската държавна газова компания ПГНиГ просто ѝ липсва потенциалът на норвежките залежи, в които тя е придобила дял. Онзи ден обаче беше оповестено, че още на 30 ноември доставките по “Балтийската тръба ” ще доближат цялостен потенциал - до 10 милиарда кубически метра газ годишно.

Ръководството на Европейски Съюз и Полша разпореждат огромни очаквания на новия газопровод. „ Балтийската тръба ” е основен план за гарантиране на сигурността на доставките в района и резултат от политиката на Европейски Съюз, ориентирана към нашарване на газовите източници. Газопроводът ще играе значима роля за намаляване на последствията от актуалната енергийна рецесия “, сподели по-рано европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон.

А във Варшава считат, че ще съумеят най-малко отчасти да заемат мястото в европейската газопреносната система, което преди принадлежеше на Русия. „ Ерата на съветското владичество в газовия бранш е към своя край. Епоха, белязана от изнудване, закани и изнудване “, сподели полският министър председател Матеуш Моравецки на церемонията по откриването на обекта.

Важни входни точки за синьо гориво към полската територия са терминалът за полутечен природен газ в “Свиноуйсце ” (20 милиона кубически метра на ден), “Балтийска Тръба ” и “Ямал-Европа ”. ВПГ ще стане главният източник на гориво за Полша в близко бъдеще. Според ПГНиГ от 2023 година те ще имат контракти с компании от Катар и Съединени американски щати за общ размер над 11 милиарда кубически метра годишно. Газ се доставя и за Полша посредством интерконектор с Чехия - повече от два милиона кубически метра дневно.

Освен това скоро ще стартира да работи 10-годишен контракт на ПГНиГс норвежката държавна компания “Екинор ” за доставка на към 2,4 милиарда кубически метра газ годишно. Впрочем и полските политици тук не са напълно удовлетворени. Те са възмутени, че Норвегия продава газ на Европейския съюз на най-високите цени и печели, съгласно тях, от своите съдружници в НАТО.

Полският министър председател Матеуш Моравецки неотдавна прикани норвежките управляващи да споделят " несъразмерни " приходи с режима в Киев - и упрекна управляващите на северната страна, че индиректно печелят от спора. Норвежците обаче не се съгласиха с тези упреци – и отхвърлиха да споделят.

Струва си да напомним, че самите полски управляващи реагираха нападателно на предлагането на Европейската комисия за " газова взаимност ", изисквайки съседите в общността да споделят гориво при положение на изключителна обстановка. Тоест в тази ситуация Варшава показва ослепителен образец за двойни стандарти.

И въпреки всичко за какво поляците взеха решение да предявят искания към норвежците? Политологът Станислав Стремидловски, експерт в Полша, отбелязва, че това не е първият път, когато Моравецки визира тази тематика.

„ През май тази година той към този момент обърна внимание на „ рекордните доходи “ на норвежците от търговията с въглеводороди, откакто рецесията в някогашната Украинска ССР навлезе в остра фаза. Но това се дължи на обстоятелството, че Варшава по това време преговаряше с Осло по отношение на запълването на строящия се норвежко-датско-полски водопровод “Балтийска тръба ” с газ, т.е. просто се пазареше за най-хубава цена. Но в последните дни на септември Моравецки взе участие в тържественото стартиране на тръбата, която стартира да действа на 1 октомври. Договорите наподобява са подписани “, декларира Стремидловски.

Обяснявайки това държание на Варшава, специалистът се базира на френския геополитик Тиери Мейсан, който означи, че в случай че „ преди Европейски Съюз беше доминиран от немската промишленост, употребяваща съветски газ, в този момент ще бъде доминиран от Полша, употребяваща норвежки газ “.

Поляците обаче са загрижени, че норвежкият газ не дава отговор на ценовите критерии, мечтани от Варшава. Поляците уверено построяват своята " енергийна империя " - те не се двоумят да се държат нападателно, пъдейки съперници и предявявайки искания даже към тези страни, с които са свързани с многомилионни контракти.

Друг забавен колорит. Европейската комисия неотдавна създаде механизъм за отбрана на бизнеса и фамилиите в Европейски Съюз от скокове на цените на газа, който може да влезе в действие от 1 януари 2023 година За тази цел се предлага да се дефинира таван на цената на енергийните носители на равнище от 3000 $ за хиляда кубически метра (съответстващи на 275 евро за мегаватчас). Подобни проекти провокираха неодобрение измежду някои страни от Европейски Съюз, които смятаха това решение за несполучливо.

А Полша също беше в първите редици на възмутените - държавният началник на страната Матеуш Моравецки назова препоръчаната от Европейска комисия оптималната цена на газа за прекомерно висока. Моравецки напомни, че Полша е една от първите, които се изрекоха и поддържаха въвеждането на газова регулация на равнище Европейски Съюз. По думите на премиера обаче последните оферти на Европейската комисия у него провокират " смесени усеща " и той е доста обезпокоен. Според премиера " номерът не е да поставиш летвата доста високо и да кажеш, че цената няма да се вдигне ", а " да запазиш цената на задоволително равнище в днешната рецесия ".

Тъй като поляците получават огромни ресурси от газ освен за себе си, само че и за продажба, те би трябвало да основат точки освен за влизане, само че и за излизане на синьото гориво от тяхната територия. И през ноември Варшава направи първите стъпки в тази посока. Тя стартира да доставя газ до балтийските страни посредством газопровода ГИПЛ, свързващ Полша с Литва. През него се доставят до 3 милиона кубически метра на ден. И в случай че “Балтийската тръба ” работи на цялостен потенциал, тогава Полша ще може да усили неведнъж доставките си за балтийските страни, които също се отхвърлиха от съветски газ.

В бъдеще Полша би желала да продава своя газ на Германия, страната с най-голямата промишленост в Европейски Съюз.Но, несъмнено, осъществяването на тези наполеонови проекти зависи напълно от това дали поляците са сбъркали в изчисленията си за Балтийския газопровод и отвъдморския ВПГ, от това дали ще получат нужните количества синьо гориво от тях.

И тук за следващ път излиза наяве, че Полша е един от главните бенефициенти от злополуката на “Северен поток ”. Колкото по-труден е достъпът до Европа за съветски газ, толкоз повече Варшава печели от това.

И в тази връзка е явен и страхът от война с Русия, който беше открит от полския президент Анджей Дуда по време на диалог с майтапчиите Вован и Лексус. Полша има вяра, че скоро, употребявайки газовия лост, ще стане една от най-влиятелните страни в Европейски Съюз - войната може единствено да разбие всичко това.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР