Газовите запаси на Испания спаднаха само с 4% при студените

...
Газовите запаси на Испания спаднаха само с 4% при студените
Коментари Харесай

Газовите запаси на Испания спаднаха само с 4% при студените вълни


Газовите ресурси на Испания спаднаха единствено с 4% при студените талази и през февруари са 89,9%

Газовите ресурси на Испания са спаднали единствено с 4 % при двете студени талази, които минаха през страната от 16 януари до 4 Февруари, демонстрират данните на Gas Infrastructure Europe (GIE), основана в Брюксел. Те удостоверяват гаранциите, дадени още преди началото на зимата от министъра на енергетиката Тереза Рибера, че до дефицит на газ в Испания няма да се стигне.

Двете седмици на температури под нулата в огромна част от страната, които започнаха с бурите Джерард и Фиен, доведоха до спад на испанските ресурси от газ от 93,56% в средата на предишния месец до 89,9% на втория ден от февруари. 

В съпоставяне с останалите европейски страни Испания е третата страна след Португалия и Швеция, която има най-пълните национални запаси, а междинната стойност в Европейски Съюз е 71,6%, три месеца откакто страните трябваше наложително да ги запълнят до 80%. 

До ноември, когато ще стартира идващият зимен сезон, страните членки се ангажираха да доближат 90% цялостни запаси, нещо, което Испания на процедура към този момент извършва. 

Страните от Европейски Съюз с най-ниски запаси са Латвия (44,4%), Унгария (50%), Румъния (62,8%), Франция (63,5%) и Холандия (68,1%). Заради високите съвсем пролетни температури през декември предходната година потреблението на газ е спаднало с 27,5%, а през цялата 2022 с 20 на 100, само че за сметка на това с 50% се е нараснало потреблението на газ за произвеждане на електрическа енергия, наклонност, която се следи от влизането в действие на така наречен „ иберийски механизъм “ за ограничение на цената му. 

Увеличава се и износът на електрическа енергия от Испания за Франция и Португалия, разяснява БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР