Газовите печки отдавна са част от живота и в САЩ,

...
Газовите печки отдавна са част от живота и в САЩ,
Коментари Харесай

Как газовите печки се превърнаха във враг

Газовите печки от дълго време са част от живота и в Съединени американски щати, и в Европа, където огромна част от семействата готвят със синьо гориво. А новината, че Комисията за сигурност на потребителските артикули на Съединени американски щати обмисля нови, мощно повишени стандарти за газовите печки и даже възбрана за тях, като че ли идва шоково. Реално обаче изследвания от дълго време демонстрират негативните резултати, които тези уреди имат върху качеството на въздуха в пространствата и връзката им с ред болести.

Азотният диоксид, въглеродният оксид и фините частици са измежду замърсителите, свързани с газовите печки, а ред изследвания от десетилетия сочат, че те са нездравословни за здравето. Азотният диоксид да вземем за пример е потвърдено обвързван с детската астма. на неправителствената група за енергийна успеваемост CLASP и Европейския алианс за публично здраве (EPHA) от предходната есен да вземем за пример сочи, че най-малко 12% от актуалните случаи на астма в детска възраст в Европа могат да се дължат на потреблението на газови печки. Концентрацията на този газ бързо надвишава избраните от регулаторите здравословни граници, когато печката работи в стаята, изключително в случай че няма добра вентилация. Докладът сочи, че делът на деца с астма е изключително висок в европейски страни, в които се готви най-вече на газ - Италия, Румъния, Унгария, Нидерландия и други Става дума за повече от 700 хиляди случая в Европейски Съюз, които предходната година са били свързани с готвенето на газ вкъщи, което е към 7% от всички случаи на астма при деца в блока.

Здравните групи се притесняват, че енергийната рецесия в Европа може да утежни тази обстановка, защото хората понижават вентилацията, с цел да спестят топлота и пари.

Фините частици, изключително PM 2.5, също по този начин са свързани с белодробни и сърдечни болести. Проучването на CLASP открива и високи концентрации на по този начин наречените летливи органични съединения в природния газ, изгарян от семействата - да вземем за пример бензен, чиято централизация се свързва с ракови болести.
Реклама
Данните за нездравословните резултати на газовите печки обаче и връзките с разнообразни болести съществуват от десетилетия. Така внезапните дейности на регулаторите и законодателите в Съединени американски щати в този момент изненадват. През октомври американската неправителствена мрежа Consumer Reports, която прави оценка потребителски артикули, настоятелно прикани семействата, които закупуват нова печка, да изберат електрическа. В писмо до организацията през декември законодатели демократи приканиха за дейности и нарекоха излъчванията от газовите печки " кумулативно задължение ", изключително за семействата с ниски приходи, които изпитват непропорционално замърсяване на въздуха. Те желаеха от Комисията за сигурност на продуктите да обмисли условието за предупредителни етикети, абсорбатори и стандарти за успеваемост.

Към здравните терзания, несъмнено, се прибавят и екологичните. Газът е изкопаемо гориво и колкото по-бързо и всеобщо се ограничи използването му и се намерят други възможности, толкоз по-добре. Отказът от синьото гориво в бита обаче няма да е елементарен в Съединени американски щати, изключително в някои щати като Калифорния и Ню Джърси, където към 70% семействата имат газови фурни. Те също са най-разпространеният вид печка в Невада, Илинойс и Ню Йорк. Почти 40% от цялата страна употребява главно газови уреди.

В Европа някои страни също употребяват най-вече газ за готвене - измежду тях са Италия, Румъния, Унгария, Латвия, Нидерландия и други
Реклама
Всъщност паралелните старания на държавните и локалните управляващи са ориентирани към ограничение на потреблението на природен газ в постройките в по-широк проект в опит да се понижат затоплящите климата излъчвания (особено тези на метан). Подобни старания, подкрепени и с нормативи, има и в Европа.

Потребителите в Съединени американски щати, които желаят да преминат от газови към електрически котлони, ще могат да получат известна помощ и по силата на новия Закон за понижаване на инфлацията, подписан през август, който включва голям пакет вложения за климата. Той разрешава обилни отстъпки за закупуване на нови електрически уреди от семействата с ниски и умерени приходи, тъй че да електрифицират домовете си.

Производителите на домашен уреди, несъмнено, имат друго виждане. От Асоциацията на производителите им, която включва и производители на газови котлони, декларират, че готвенето създава излъчвания и нездравословни странични артикули, без значение какъв тип печка се употребява. " Дискусията би трябвало да е за вентилацията, вместо да се не разрешава един съответен тип технология ", е позицията на комерсиалната група.

Дистрибуторите на природен газ в Съединени американски щати, чийто бизнес също е заплашен от възходящия напън за електрифициране на домовете, настояват, че възбраната на печките с газ би нараснала разноските за притежателите на жилища и заведения за хранене, до момента в който изгодата за околната среда ще е дребна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР