Газовите доставки за април са гарантирани, дори да се стигне

...
Газовите доставки за април са гарантирани, дори да се стигне
Коментари Харесай

Доставките на газ за април са гарантирани |

Газовите доставки за април са обезпечени, даже да се стигне до напрежение с " Газпром ", разгласи зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов пред Българска национална телевизия.

Преди дни съветският президент Владимир Путин подписа декрет, съгласно който неприятелските страни би трябвало да заплащат за газ в рубли. Премиерът Кирил Петков разяснява, че това е една " доста добре планувана офанзива " и че съветският президент съзнателно е изпразнил европейските газохранилища преди началото на войната в Украйна.

" Факт е, че газохранилищата в Европа преди този зимен сезон бяха запълнени по-малко спрямо предишни години. Една от аргументите е неналичието на задоволително доставки на природен газ. Доколкото ми е известно, договорите за доставка на газ са били изпълнявани по този начин, както са декларирани авансово, само че спомагателни количества не са били доставяни. Може би това е имал поради министър председателят ", разяснява Данаилов.

Европейската дирекция за енергетика е упълномощила юридическа инспекция, с цел да откри има ли нарушавания в директивата на Путин за заплащането на газа в рубли. Механизмът допуска разкриване на сметка, в която страните да заплащат в евро или долари, само че сумите да се превалутират в рубли. При подобен сюжет повишаването на газа ще зависи напълно от курса на рублата, който е плаващ, изясни Пламен Данаилов.

" В момента рублата е към 2 стотинки, само че не знаем какъв курс ще бъде избран ", уточни зам.-министърът.

На въпрос дали би трябвало да сме солидарни с Европейски Съюз и да се откажем от съветския газ, в случай че има нарушаване по отношение на някоя от европейските страни, Данаилов отговори, че би трябвало да сме единни, в противоположен случай съюзът ще стане уязвим.

Строежът на газовата връзка с Гърция върви с много ускорени темпове, приключена е над 90% от работата и в ще бъде изпълнена в период, сподели още зам.-министърът.

" Самата тръба допуска увеличение на потенциала. В момента имаме запазен потенциал за 1 милиарда куб. метра на година, което е към 1/3 от потреблението на България. Възможно е да бъде повишен и да бъде достигнато към половината от потреблението единствено по тази газова връзка ", посочи Пламен Данаилов.

В момента газовите запаси в Чирен са към 90 млн. куб. метра, а дневният потенциал на хранилището може да компенсира доставките за един месец.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР