Газовата връзка със Сърбия е напълно готова. Това каза пред

...
Газовата връзка със Сърбия е напълно готова. Това каза пред
Коментари Харесай

Интерконекторът към Сърбия ни прави по-конкурентни, уверяват от Булгартрансгаз

Газовата връзка със Сърбия е изцяло подготвена. Това сподели пред Българска национална телевизия Владимир Малинов, изпълнителен шеф на Булгартрансгаз.

Готови сме да подадем първите количества газ, регистрира той. Връзката е построена по този начин, че да бъде реверсивна . На първо време газът ще тече от България към Сърбия. Ползите са, че общините, през които минава газовата връзка ще разреши газификацията им. Връзката ще помогне и за диверсификацията ни, по думите му.

Ролята на Булгартрансгаз е да обезпечи диверсицирани трасета , регистрира Малинов. Това е стъпка към една по-конкурентна стопанска система, счита той. 1,8 милиарда куб.метра на година е потенциалът на връзката. Но се мисли за разширението й. Има сериозен интерес към транспорт на природен газ през този интерконектор, регистрира изпълнителният шеф на Булгартрансгаз.

272 милиона лв. дължи сдружението към фиска поради законодателни промени, които скараха депутатите и в следствие те коригираха. Той регистрира, че тези промени са щели да влошат положението на Булгартрансгаз.

Булгартрансгаз е част от националната сигурност на страната и е вярно решение да се резервира държавната му благосъстоятелност , по мнението на Владимир Малинов. Следващите години ще бъдат години на природния газ, предвижда той. След края на войната в Украйна тя ще бъде един от огромните пазари на газ, съгласно него.

По-късно през днешния ден президентът Румен Радев ще участва на гала по откриването на интерконектора със Сърбия.
 Денков с последна ревизия на интерконектора със Сърбия
Денков с последна ревизия на интерконектора със Сърбия

Официалното разкриване на тръбата ще се организира на 10 декември в Ниш
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР