Газовата връзка с Гърция получи днес Акт 16 и най-накрая

...
Газовата връзка с Гърция получи днес Акт 16 и най-накрая
Коментари Харесай

След второто откриване на интерконектора с Гърция, газ все пак ще потече

Газовата връзка с Гърция получи през днешния ден Акт 16 и най-сетне може действително да бъде въведена в употреба. Това публично ще се случи на 1 октомври, като събитието ще стане мотив и за интернационална среща в София с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан, Сърбия и Северна Македония - Илхам Алиев, Александър Вучич и Стево Пендаровски, както и министър-председателите на Гърция и Румъния - Кириакос Мицотакис и Николае Чука.

Всъщност това ще бъде второто публично разкриване на интерконектора, откакто на 8 юли със специфична гала тогавашният министър председател Кирил Петков дружно с гръцкия си сътрудник Мицотакис завъртяха алегорично кранчето на разпределителната станция в Комотини - мотив тогава беше привършване на физическото строителство на тръбата. За разлика оттогава в този момент газът ще потече. А това ще има и действителни стопански резултати за България.

Заради приемането на цялостните количества азерски газ на цената съгласно дълготрайния контракт (досега доставките на по-голямата част от газа ставаха на пазарни цени поради неналичието на интерконектора) през октомври цената на " Булгаргаз " за крайните клиенти ще бъде намалена с 32%.
10 години очакване
Междусистемната газова връзка на България с Гърци е най-големият газов план в България, който не е обвързван с Русия. И може би тъкмо поради това се стигна до огромното закъснение на този план, който действително може да обезпечи цялостна самостоятелност на България от съветските доставки.
Реклама
Капацитетът на тръбата от Стара Загора до Комотини е 3 милиарда куб. метра на година, което е изцяло задоволително за покриване на потребностите на България даже всички други потоци да бъдат спрени. Освен това има и опция, посредством построяването на компресорна станция в Гърция, потенциалът да се усили до 5 милиарда куб. м., което би разрешило и транспорт към други страни. Самият газ може да бъде обезпечен както през Трансадриатическия газопровод (от Азербайджан), по този начин и посредством LNG от гръцките и турски терминали. Планирана е и директна връзка с новия терминал до Александруполис, в който държавната " Булгартрансгаз " е акционер.

Историята на газовата връзка стартира още през далечната 2009 година, когато първото държавно управление на ГЕРБ и Бойко Борисов я разгласи за един от плановете с национално значение. Тогава проектите бяха газ да потече през 2013 година, само че строителството на тръбата по този начин и не стартира. След поредност от отлагания - първата копка трябваше да има в края на българското председателство на Европейски Съюз през юни 2018 година - стартът пристигна 22 май 2019.
Карта на газовата връзка с Гърция Източник: Капитал
Доставката на тръбите беше предоставена на гръцката Corinth Pipeworks против съвсем 59 млн. евро, а самото строителство на газопровода - на гръцката компания Avax против близо 150 млн. евро. По проект всичко трябваше да е готово за 18 месеца, или до края на 2020 година Но поради ковид, нарушените вериги на доставки, а и поради неприятна организация на изпълнителите планът е подготвен едвам в този момент. В същото време никакви усложнения не застигнаха градежа на три пъти по-големия " Турски поток " през България и тръбата бе приключена единствено за една година - в границите на 2020 година

Заради забавянето на гръцката връзка обаче българските консуматори заплатиха десетки милиони лв. повече в по-високи цени на газа. Докато обслужващия съветските ползи " Турски поток " не носи никакви изгоди на семействата и бизнеса.
Реклама Какъв газ ще тече
Към момента по интерконектора ще стартира да тече единствено азерският газ. Не е ясно обаче с какви тъкмо размери ще се случва това. По контракт България би трябвало да получава 1 милиарда куб. м на година, като цялостните дневни количества се подават едвам от юли през реверсивната връзка на Кулата-Сидирокастро (само че на пазарни цени). Преди това страната получава единствено една трета от количествата. По-вероятно е през оставащите три месеца до края на 2022-а доставките да продължат с досегашните размери, вместо да има нарастване, тъй че да се навакса изоставането от първото полугодие и да се доближи целия милиард до 31 декември.

Освен това обаче по гръцката връзка може да потече и различен газ. Капацитети (общо 0.6 милиарда куб.м) са резервирани от гръцкия държавен снабдител DEPA, италианската компания Edison, както и Linden, и към този момент има контрактувани доставки на полутечен газ.

Също по този начин доставки може да има още за Сърбия и Република Северна Македония, защото тяхната единствена връзка към азерския газ и към LNG терминалите на Гърция и Турция минава през интерконектора.
Свързани публикации Васко Начев: " Газпром " сега е издокаран брашнян чувал 25 септември 2022, 09:10 Без " Газпром ", само че с LNG танкер газът в България ще поевтинее с 30% 10 септември 2022, 12:05 Спирачка ли е войната в Украйна пред Зелената договорка на Европейски Съюз 31 август 2022, 14:09 Интервю | Наско Михов, АЕЦ " Козлодуй ": Нова нуклеарна мощ е нужна на България 24 август 2022, 11:13 Злата игра на служебното държавно управление с газа 23 август 2022, 08:00 След дълго отказване властта стартира връщане към " Газпром " 22 август 2022, 17:47 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР