Газова връзка с Гърция ЕнергетикаИнтерконекторът с Гърция направи още една

...
Газова връзка с Гърция ЕнергетикаИнтерконекторът с Гърция направи още една
Коментари Харесай

Донев: Следващата седмица ще имаме Акт 15 за интерконектора с Гърция

Газова връзка с Гърция ЕнергетикаИнтерконекторът с Гърция направи още една крачка напредЕнергетикаИмената са оправени и интерконекторът с Гърция е по-близо до довеждане докрай
Следващата седмица ще имаме Акт 15 за интерконектора с Гърция. Toва съобщи служебният министър председател Гълъб Донев в предаването в ефира на Nova в неделя. По думите му отрасловите министри са потвърдили, че знаят какво и по какъв начин вършат, тъй че планът да се върви в вярната посока и да спомогне за диверсификацията на източниците на синьо гориво.

Припомняме, че газовата връзка с Гърция преждевременно бе оповестена от кабинета „ Петков “ за подготвена, а след това се оказа, че има повече довършителна работа, в сравнение с твърдеше някогашният министър председател, с цел да влезе в употреба. Скоро по-късно служебният министър Иван Шишков посети интерконектора и го съпостави с „ първокласна къща с мебели, до която няма ток и достъп “. Заради забавянето, а поради подозренията за съзнателно бавене от страна на служебния енергиен министър, бе оповестено, че цялата страна ще оказва помощ на строителя да приключи връзката в точния момент.

Все още предстоят финални действия, преди обектът да получи Акт 16 и най-сетне да влезе в употреба. Според поръчките на властта това ще може да стане от началото на октомври.
Водят ли се договаряния за съветски газ?
След поредност от разнопосочни мнения от властта и „ Булгаргаз “ за това дали се водят диалози с „ Газпром “, през днешния ден министър председателят Гълъб Донев съобщи, че разговор все още няма, тъй като към момента няма върнат отговор. Такъв се очакваше „ до дни “ – преди повече от две седмици.

„ Отговорът може да бъде „ да “, може да бъде „ не “. През „ Булгаргаз “ се търси среща и разговор с „ Газпромекспорт “, министърът на енергетиката също се пробва да влезе в разговор с „ Газпромекспорт “. В момента нямаме диалог с „ Газпромекспорт “. Министърът на стопанската система взе участие косвено в този разговор “, разяснява в този момент Гълъб Донев, който в края на август, осведоми, че „ към този момент има съответни диалози “ за съветския газ.

Днес той настоя, че „ България не е молител “ и „ диалозите са сред два равноправни търговски колегата “ (б.р. – по-рано енергийният министър Росен Христов персонално разяснява, че сме помолили „ Газпром “ да възобновят диалога).

Според служебния министър председател вариантите за арбитраж с „ Газпром “ ще са налице, в случай че не се водят диалози. 

По мотив изявление на Росен Христов, в което той твърди, че има политическо решение на Русия да не договаря за газ с България, Донев посочи:

Не, нямаме корав отвод от Русия за това да не се водят диалози с „ Газпромекспорт “.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР