Газова сделка между Китай и САЩ ще задълбочи енергийната криза

...
Газова сделка между Китай и САЩ ще задълбочи енергийната криза
Коментари Харесай

Газова сделка между Китай и САЩ ще задълбочи енергийната криза в Европа

Газова договорка сред Китай и Съединени американски щати ще задълбочи енергийната рецесия в Европа. Това е предизвестието, отправено от немската телевизия N-TV.

" Ако Пекин и Вашингтон сключат договорка, това може да се окаже проблем за Европа, защото нейните газохранилища не са задоволително цялостни ", се споделя в материала.

Големи китайски предприятия са в заключителния стадий на договаряния с американски експортьори за договорка на стойност няколко милиарда $ за доставка на полутечен природен газ за Китай. Пекин чака договорката да бъде подписана до края на тази година.

N-TV счита, че Русия може да помогне за разрешаване на обстановката на европейския пазар, като усили доставките по своите тръбопроводи. Капацитетът на Москва за експорт обаче е стеснен заради нуждата да запълни личните си складове и заради обстоятелството, че производството на газ евентуално към този момент е достигнало своя най-много.

Цените на природния газ в Европа се покачиха внезапно през последните месеци. В началото на август прогнозната цена на най-близкия фючърс на холандския показател TTF беше към 515 $ за хиляда кубически метра, а до края на септември показателят се усили повече от два пъти. След като доближи историческия си най-много от 1937 $ за хиляда кубически метра, цената на синьото гориво се стабилизира на международния пазар на към 1000 $.

Според специалисти повишението на цените на фючърсите може да се изясни с ниската степен на запълване на европейските подземни газохранилища, рестриктивните мерки в доставките от страна на главните снабдители и огромното търсене на полутечен природен газ в Азия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР