Газопроводът Турски поток“ може да бъде изграден през България, Сърбия,

...
Газопроводът Турски поток“ може да бъде изграден през България, Сърбия,
Коментари Харесай

Маршрутът на „Турски поток“ и коментарите в българския парламент

Газопроводът „ Турски поток “ може да бъде построен през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това написа в днешния си брой вестник „ Комерсант “, а информацията бързо провокира мнения в българския парламент, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Първи отношение по тематиката взеха от Движение за права и свободи. Народният представител и член на Комисията по енергетика Рамадан Аталай съобщи, че това е добра вест, само че по едно и също време с това страната ни няма никакъв документ, подписан черно на бяло. „ Очакванията на България и всичко това, което държавното управление съгласно мен прави е да се опитаме „ Турски поток “ да мине през България. Дали ще успеем? Зависи от няколко неща – благоразположението на Русия и Турция, както и от това по какъв начин и какъв брой бързо ще построим онази част от тръбопровода, която ще свързва България със Сърбия “, счита Аталай.

Според него по въпроса би трябвало да се произнесе Народното събрание.

„ Аз желаех, с цел да сме задоволително съществени, да ни дадат информация с кого имат връзка със сръбската страна и на кого ще транзитираме тези 14 милиарда кубика газ. Дотук имат единствено диалози, както ние беседваме с вас в този момент “, съобщи Аталай пред публицистите.

Темата разясниха и ръководещите. „ Това за България е топ приоритет. Точно това е желанието на министъра на енергетиката и на сътрудниците от „ Булгартрансгаз “ - да се промени енергийната тактика и това да залегне като приоритет “, съобщи Александър Ненков от ГЕРБ.

Според него България е направила големи старания и дипломатически совалки, с помощта на които европейските страни са подкрепили основаването на газов хъб „ Балкан “. „ Такъв план, като газов хъб, без да имаш действителни доставки и количества газ, най-малко от два-три източника, няма по какъв начин да приказваме за хъб въобще “, счита Ненков. Той напомни, че България има контракт до 2030 година с съветската страна за доставка и пренос, което съгласно него резервира нашата директна роля.

Ненков акцентира още, че страната ни има добра инфраструктура, само че предстоят още вложения. „ Правителството работи тъкмо в тази посока – да запазим, а и да надградим своята директна роля “, добави още той.

Според Българска социалистическа партия обаче това не е най-хубавото за страната ни. „ Най-доброто, аз не преставам да настоявам, щеше да бъде пряк импорт през Варна. При това най-хубавото освен за България, само че и за Европейския съюз, тъй като сигурността на доставките зависи и е в противоположна пропорция на броя на страните, през които минава един газопровод. В дадения случай имаме по-ниска сигурност, тъй като минаваме през страна, която не е членка на Европейски Съюз “, счита депутатът Таско Ерменков.

Според него значим въпрос е и какво ще стане със всички контракти, които страната ни има с Русия до 2030 година за пренос на газ през България, както и заплащането, без значение от количествата. „ Като национално виновна партия ще подкрепим всевъзможни старания, които са в полза на сигурността на българската енергетика “, добави той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР