Газопроводът Турски поток, който ще бъде открит по-късно в сряда,

...
Газопроводът Турски поток, който ще бъде открит по-късно в сряда,
Коментари Харесай

Експерт: Турски поток ще носи на Газпром $500 милиона годишно

Газопроводът " Турски поток ", който ще бъде открит по-късно в сряда, ще носи на " Газпром " облага от към 500 милиона $ годишно, съобщи Алексен Гривач, заместник-ръководител на Националния фонд за енергийна сигурност, пред РИА Новости.

Фамил Садигов, заместник-председател на борда на " Газпром ", сподели в средата на декември, че газопроводите " Турски поток " и " Северен поток 2 ", общо при цялостно натоварване, могат да усилят облагата EBITDA на компанията с над 1,5 милиарда $ годишно.

" Ако изхождаме от данните, показани от Садигов и плановия потенциал на новите газопроводи, тогава " Турски поток " ще дава една трета от общата облага ", разяснява Гривач думите на топ мениджъра на " Газпром ".

" Това е стратегически план, който понижава директните опасности, усилва опциите и инфраструктурата на доставките на съветски газ за Турция и Югоизточна Европа, а също по този начин усъвършенства надеждността на доставките на газ за съветския юг ", добави специалистът.

Проектът " Турски поток " включва построяването на газопровод, състоящ се от две линии с годишен потенциал 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първият е предопределен за доставка на съветски газ за турските консуматори, вторият е за доставка на страни от Южна и Югоизточна Европа.

Българската газова компания " Булгаргаз " заяви, че България, Гърция и Северна Македония са почнали да получават съветски газ от Турски поток на 1 януари. Освен това формалното стартиране на газопровода ще се организира единствено в сряда с присъединяване на водачите на Русия и Турция.

В Конгресния център " Халич " в Истанбул през днешния ден ще се състои гала по стартирането в употреба на газопровода " Турски поток ", който ще придвижва съветски природен газ по дъното на Черно море през Турция до Европа, оповестиха турските медии.

Руският президент Владимир Путин идва в Истанбул особено за присъединяване в церемонията, която ще бъде ръководена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Министър-председателят Бойко Борисов също идва в Истанбул, с цел да участва на церемонията по стартирането на наземната част на газопровода, именуван в България " Балкански поток ", осведоми news.bg. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР