Газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат инициатива

...
Газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат инициатива
Коментари Харесай

Газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат съвместна инициатива

Газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия оферират самодейност за транспорт на природен газ по интегрираните газопреносни мрежи. „ Булгартрансгаз “ ЕАД, „ Transgaz “ Румъния, FGSZ Унгария и Eustream Словакия оферират взаимни дейности по отношение на разширение на съдействието сред Европейския съюз и Азербайджан посредством транспорт на спомагателни количества природен газ през съществуващите си мрежи. Газопреносните оператори ще работят в продължение на съглашението за стратегическо съдействие сред Европейски Съюз и Азербайджан, подписано на 18-ти юли 2022 година. Газопреносните оператори показаха пред Европейска комисия предлагането си, като подчертаха забележителните благоприятни условия и изгоди от въвеждането му за целите на Европейския съюз.  
 
На база на съдействието сред фирмите през годините и благодарение на средства от Европейски Съюз, операторите показват убеденост, че сходен план би обезпечил сигурен различен маршрут за газови доставки в задоволително огромни размери. Компаниите акцентират, че в къси периоди и с минимални усъвършенствания на наличната инфраструктура, планът би могъл да придвижва до 5 милиарда куб. м. природен газ годишно от Турция и Гърция към Източна, Централна и Западна Европа през територията на България, Румъния, Унгария и Словакия, като в бъдеще може да се усили до 20 милиарда куб. м. годишно. Това ще даде опция на европейските потребителите да получат повече количества природен газ от газопроводите от Южния газов кулоар. 
 
Подобен план би могъл да се осъществя в къси периоди и с ниски разноски, като способства в забележителна степен за подсигурява ликвидността на европейския газов пазар. Инициативата способства за осъществяването на задачите и целите, заложени в проекта на Европейска комисия REPower EU.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР