Газохранилищата в Европа са пълни почти на 90 процента, което

...
Газохранилищата в Европа са пълни почти на 90 процента, което
Коментари Харесай

Цените на газа в Европа паднаха с над 70% в сравнение с август

Газохранилищата в Европа са цялостни съвсем на 90 %, което смъкна цените със 72% по отношение на пика през август. Това сочат данните на икономическия портал " Рефинитив ", представени от Българска телеграфна агенция.

Цените на едро на газа на тържищата в Нидерландия и Англия през вчерашния ден паднаха до най-ниското си равнище от юни и юли, съобщи Ройтерс. За спада принос имат данните, че газохранилищата на континента са цялостни, а доставките от Норвегия и до терминалите за полутечен газ порастват.

На нидерландската борса цената " ден напред " падна със 7 евро до 85 евро за мегаватчас. Британският еквивалент загуби 47,50 пенса до 82,50 пенса за термична единица. И на двете тържища цената е най-ниската от юни насам.

В Нидерландия договорите за месец напред паднаха със 7 евро до 158 евро за мегаватчас, най-ниската цена от средата на юли. Британските контракти за ноември изгубиха 24,25 пенса до 270 пенса за термична единица.

Намалялото търсене на газ, съчетано с нараснали доставки от Норвегия и до терминалите за полутечен газ, е съумяло да компенсира загубата на 57 милиарда куб. м съветски газ, показва Георг Цахман от мозъчния концерн " Брьогел ".

Междевременно " Газпром " разгласи, че възобновява газовите доставки през Австрия, главно за Италия. В известие компанията показва, че е открито решение по какъв начин да бъдат удължен преносът и продажбите след влезлите от началото на октомври регулаторни промени в Австрия.

Преносът на газ за Италия през Австрия спря предходната седмица, откакто операторът отхвърли да удостовери поръчките. Австрийското държавно управление уточни, че " Газпром " не е подписал нужните документи за това.

Към момента газът от Русия съставлява към 10 на 100 от потреблението в Италия по отношение на 40 на 100 при започване на годината. Останалите 90 на 100 идват от Алжир и Норвегия.

А нощес съветският вицепремиер Александър Новак разгласи, че Русия е подготвена да доставя газ за Европа по газопровода " Северен поток-2 ", една от чиито линии не е развалена от течове.

" Ако европейците вземат нужните правни решения по отношение на нейното узаконяване и премахването на рестриктивните мерки, имам вяра, че Русия би могла, в къс период, да доставя газ по тази линия ", сподели Новак пред съветска телевизия в края на среща на страните от ОПЕК+ във Виена.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР