Газът за зимата е подсигурен, аз съм уверен, че ще

...
Газът за зимата е подсигурен, аз съм уверен, че ще
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Газът за зимата е подсигурен

" Газът за зимата е подсигурен, аз съм убеден, че ще има задоволително газ, по-важното е да е на добра цена. Газ може да се докара, в случай че цената няма значение, постоянно. Колегата ми прави доста старания в тази посока и моята информация е, че ние ще успеем да имаме газ на добра цена ", съобщи пред публицисти служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, който отговори на въпрос дали е подсигурен газът за зимата и какво се случва с диалозите с " Газпром ".

Министър Стоянов взе участие през днешния ден в конференция по плана " Дуално образование в България " /GODUAL/.

" За договарянията с " Газпром " нямам информация по какъв начин вървят, само че аз съм за това с всеки да приказваме. Ако и от тях можем да купим количествата, които бяха на относително добра цена, съгласно контракта, добре пристигнало, в случай че не, ще се оправим и без тях ", сподели министърът на стопанската система.
 
На въпрос, че в цяла Европа се пробват да се " откачат " от " Газпром ", министър Стоянов отговори: " Ние се откачаме по този начин или другояче, договърът свършва ". По мотив на мненията за завой към Русия, министърът сподели, че " завой към Русия би било, в случай че седнем да преговаряме за дълготраен контракт с тях ". Договорът свършва на 31 декември, въпросът е дали ще си вземем тези количества по контракт, с цел да може тази зима да сме още по-спокойни и най-много цената ни да е още по-добра. Дългосрочен контракт би било завой, разяснява министърът на стопанската система и промишлеността.

Никола Стоянов съобщи, че не е осведомен за запасите ни от газ на какъв % са и означи, че въпреки всичко е министър на стопанската система.

На въпрос дали ще създадем бартер - ток за газ с Азербайджан, министър Стоянов сподели: " Силно се надявам, работим по въпроса, освен това, само че има и други хрумвания за бартери, и през днешния ден имам още веднъж диалози с български компании, които са с енергоемки производства. Тепърва там се чакат вести, само че има механически елементи, които би трябвало да бъдат изчистени ".

Министър Стоянов увери, че няма заплаха да ограничим потреблението на ток у нас.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР