Газът за 2023 година е осигурен, очакванията са за стабилизиране

...
Газът за 2023 година е осигурен, очакванията са за стабилизиране
Коментари Харесай

Зам.-министърът на енергетиката: Газът за 2023 е осигурен

Газът за 2023 година е обезпечен, упованията са за стабилизиране на цените през зимните месеци, които предстоят, съобщи в " Денят стартира " заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков.

По думите му по-топлата зима значи по-малко употребявано количество газ от газохранилището в Чирен.

" Очакваме две трети от газа, който се доставя за България, да бъде от полутечен газ и една трета от това, което получаваме от азерския газ по връзката с Гърция. Руски газ не тече ", добави Еленко Божков.

В Министерския съвет през днешния ден ще бъде подписано съглашение сред " Булгаргаз " и турската държавна енергийна компания " Боташ ".

Според Еленко Божков това съглашение ще даде достъп на България до главната част от терминалите в Турция. То се подписва за период от 13 години.

Заместник-министърът на енергетиката добави, че по последни дни " Булгаргаз " записва забележителен доход последните месеци, облага над 7 милиона.

Еленко Божков разяснява, че не би трябвало да има терзания и въпросителни по отношение на договорката за АЕЦ " Козлодуй " и нуклеарното гориво. Според Божков нещата са ясни и транспарантни.

" Сделката значи диверсификация и промяна на горивото за Пети блок, която от дълго време се изисква ", сподели още Еленко Божков и акцентира, че този преход не значи смяна нагоре в цената на тока, който ще създава АЕЦ.

По думите му следва да бъде утвърдена и призната тактика за отработеното нуклеарно гориво в България, като страната ни е в договаряния за разработване на контейнери за предпазване за интервал от 50 до 100 години.

" Има решение на Народното събрание от ноември, съгласно което до 2027 година цените на електрическата сила за бита би трябвало да останат на контролиран пазар, т.е. би трябвало да бъдат контролирани тъй че да можем да се оправим с тях, небитовите консуматори и в този момент са на свободен пазар с обезщетения ", сподели още Еленко Божков.

Той разясни, че съгласно дефиницията за енергийно безпаричен 35% % от популацията би трябвало да бъде оповестено за такова и да получава помощи, като се чака този запас да се търси от средствата по отношение на Плана за възобновяване и резистентност. Нужно е предоговаряне на периодите за затваряне на въглищните централи, посочи Еленко Божков. Този проблем е забатачен от предходното държавно управление на " Продължаваме Промяната ", сподели още заместник-министърът на енергетиката.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР