Газът в Европа поскъпва с около 10% към 124 евро

...
Газът в Европа поскъпва с около 10% към 124 евро
Коментари Харесай

Газът в Европа поскъпва с 10% към 124 евро за мегаватчас

Газът в Европа нараства с към 10% към 124 евро за мегаватчас предвид на информация за понижаване на норвежкото произвеждане по-силно от предстоящото.

Газопроизводството на Норвегия спадна през септември по отношение на предходния месец и изостана от формалните прогнози, демонстрираха предварителните данни на Норвежката дирекция по петрола (NPD), оповестени в четвъртък.

Производството на природен газ през септември е близо приблизително 303 милиона кубически метра дневно,

което съставлява понижени по отношение на 345 куб. м дневно през август и под предстоящите 323,9 куб. м дневно.

Това оказа помощ за отскок на цените на ноемврийските газови фючърси на нидерландския хъб TTF с над 10% към 126,80 евро за мегаватчас, преди да последва известна стабилизация към 123-124 евро за MWh, откакто през предходните две сесии на търговия бяха достигнати 4-месечни дъна към 107,50 евро.

Малко по-високите цени на газ през днешната търговия намират поддръжка и от продължаващите разделения сред 27-те страни от Европейския съюз по отношение на слагането на таван върху това, което заплащат за газ.

Лидерите на Европейски Съюз ще се срещнат в четвъртък и петък, като една от основите тематики е точно намирането на общи решения на енергийната и газова рецесия.

На този стадий повишаването на газа наподобява лимитирано предвид на упованията за високи есенни температури в околните седмици и прогнозите за по-мека зима с температури над естествените през пиковия отоплителен сезон сред декември 2022 година и февруари 2021 година, което може да допуска по-ниско търсене на газ за отопление.

Междувременно газовите складове в Европа към този момент са запълнени приблизително на 93,65%, а тези в Германия - на 96,46%, съгласно данни на Gas Infrastructure Europe към 16 октомври.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР