Газът в Европа поскъпна отново над 120 евро за мегаватчас

...
Газът в Европа поскъпна отново над 120 евро за мегаватчас
Коментари Харесай

Газът в Европа отново поскъпва

Газът в Европа нарастна още веднъж над 120 евро за мегаватчас поради опасения по отношение на вноса на полутечен газ от Съединени американски щати на фона на отсроченото рестартиране на огромното LNG оборудване Freeport в Тексас, заяви БНР.

Според информация на Ройтерс федералните регулатори на Съединени американски щати са поискали от Freeport LNG да даде допустимо най-скоро информацията, нужна за плануваното рестартиране на оборудването за експорт на полутечен природен газ.

Freeport затвори на 8 юни заради детонация на водопровод. Компанията съобщи, че чакат оборудването, осигуряващо за експорт по 2,1 милиарда кубически фута полутечен природен газ, да се върне към най-малко частична работа първоначално доникъде на ноември. Freeport не може да рестартира активността си без регулаторно утвърждение.

Най-малко четири кораба към този момент са в очакване да вземат LNG от Freeport, съгласно данни на Refinitiv. Танкерите Prism Brilliance и Prism Diversity чакат край брега на завода, до момента в който Prism Courage се очакваше да дойде на 1 ноември, а Grace Freesia на 27 ноември.

Freeport LNG съобщи, че има за цел да възвърне през ноември повече от 85% от потенциала за обработка преди пожара през юни и да приключи ремонтите, с цел да върне оборудването на цялостен индустриален капаците до март следващата година.

Рестартирането на централата ще обезпечи нужното гориво за отопление и електрическа енергия, когато зимата настъпи в Северното полукълбо.

Износът на полутечен природен газ от Съединени американски щати през октомври остана стеснен от спирания на газовите уреди, като в това време производителите трансферираха повече товари към азиатски купувачи, съгласно данните от мониторинга на танкерите на Refinitiv Eikon, като това стана факт откакто тръбопроводен теч прекъсна доставките от Малайзия.

В Азия декларация за форсмажорни условия за доставките на газ от малайзийската държавна енергийна компания Petronas накара клиентите на LNG в Япония да се борят за различни товари. Малайзия беше вторият по величина снабдител на LNG за Япония през 2021 година

Общо 88 танкера, пренасящи 6,27 милиона тона полутечен природен газ, са тръгнали през октомври от пристанищата на Съединени американски щати, като множеството към момента се насочват към Европа, демонстрират данните. Делът на продажбите за азиатски клиенти обаче се увеличи до 24% от 19% през предходния месец, до момента в който доставките за Латинска Америка и Карибите спаднаха до няколко товара.

Обемът на износа беше малко под септемврийските 6,32 милиона тона.

Въпреки че газовите складове в Европа към този момент са запълнени приблизително на близо 95% преди началото на зимния сезон, което допуска относително леко прекосяване на идващи месеци, в случай че обаче няма прекомерно огромни захлаждания, нарастват опасенията по отношение на запасите на синьото гориво за идната година, защото потоците на съветски газ през “Северен поток 1 ” остават нулеви и има терзания, че оставащите потоци през Украйна и през така наречен “Турски поток ” също да бъдат спрени.

Всички това води до известно повишаване на газ в Европа през последните дни, като декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF нарастват към 14.30 часа българско време в сряда с 6% към 123 евро за мегаватчас. Точно седмица по-рано (на 25-и октомври) цента на синьото гориво падна до 92,40 евро за мегаватчас, достигайки най-ниско равнище от средата на юни насам.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР