Газът в България за последните две години е поскъпнал най-много

...
Газът в България за последните две години е поскъпнал най-много
Коментари Харесай

Радан Кънев пред novini.bg: Евтиният руски газ е мит и лъжа

Газът в България за последните две години е поскъпнал най-вече в целия Европейски съюз. Евтиният съветски газ е мит или неистина. Той е неистина от позиция на тези, които прибират комисионните, мит - от позиция на публичното мнение. Това сподели в изявление за novini.bg евродепутатът от ЕНП Радан Кънев  Радан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 година в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4998
„ Всички споделиха: и специалисти, и политици, и виновни министри, че няма причина да има проблем с доставките на газ. Може да има с цената. Активно се работи и с Европейска комисия, и с двете прилежащи държави-членки на Европейски Съюз – Гърция и Румъния. Диалогът, който Кирил Петков води интензивно, е нещо, което трябваше да се случи доста от дълго време в българската политика. Това е доста позитивно събитие, което може да има дълготрайни позитивни последствия. Краткосрочно то би трябвало да подсигурява, че България ще има газ на същата или по-ниска цена, тъй като това не е невероятно “, добави той.

Кънев изрази убеденост, че България има опция да обезпечи по-добри газови доставки в сравнение с имаме сега.

„ За задачата би трябвало да натиснем Европейска комисия. На първо място, да желаяме най-накрая да се проведат тези общи търгове за газ, с цел да има централизирана покупка, обезпечени доставки и обща и добра европейска цена. На второ място, можем да желаяме механизмът за взаимност на Европейски Съюз да бъде задействан за България и Полша. Той може да покрие възможни пазарни разлики сред контракта ни с „ Газпром “ и, недай си Боже – по-високи цени ", добави евродепутатът. 

Според Радан Кънев  Радан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 година в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и България би трябвало да има позволение и опция да ограничи транзита по „ Турски поток “. " Преминаването на тези големи директни количества през България да е наше политическо оръжие. Ако режимът на Путин употребява политическото оръжие за прекъсване на газа, ние би трябвало да сме в подготвеност да използваме нашето – прекъсване на преноса ", уточни той. 

Евродепутатът акцентира, че България не може да резервира неутралитет в създалата се военна обстановка. 

" Искрено се надявам, че България взе своето решение и го взима въз основата на един относително сериозен консенсус сред политическите сили. Три от четири партии в ръководещата коалиция, главните опозиционни партии заемат безапелационна позиция, че България би трябвало да се ангажира да помогне на жертвата на експанзията – Украйна, по всеки вероятен метод, който не ни въвлича във война. Аз съм уверен, че това решение е вярно. Няма да разясня дали е закъсняло, или не. В последна сметка е значимо какво става оттук-нататък и изключително в подтекста на едностранното явно нелегално прекъсване на съветските газови доставки. Мисля, че това е потвърдено рационалното решение. Решението, което дава отговор на националния ни интерес ", съобщи Радан Кънев  Радан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 година в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и. 

Той изясни, че не Народното събрание дава оръжие и подсети, че това е работа на държавното управление. „ Изпълнителната власт взима тези решения. Това, което българският парламент прави, е да даде картбланш, единодушието си на българското държавно управление да реагира в съответната обстановка “, уточни Кънев.

Евродепутатът изрази вяра и предвижда, че предварителни избори няма да има. По думите му, това е последното нещо, което е небходимо на страната ни сега. 

„ Имаме потребност тъкмо от противоположното: консолидация и несъмнено равнище на национално единодушие сред ръководещи и съпротива по основните въпроси. Ситуацията с газовите доставки. Това е доста тежка за България обстановка. Газ ще се откри – дали на същата, или по-висока цена, е отворен въпрос. Колко време ще продължи газовата рецесия, какъв брой бързо Европа ще провежда общите покупки на газ, с цел да е ясно първо, че газ има задоволително. И второ – че е на една цена в границите на Съюза. Най-опасното би било да стартират разнообразни компании и страни в Европа да се надхитряват кой ще има по-евтини газови доставки. Това би било сериозно за целия Европейски Съюз и доверието в него. Трябва да имаме ясна национална позиция по тези въпроси, както и оценка на интереса си, както и нужната доза национално единение ", сподели Кънев.

Той, обаче, е угрижен, че прекалено много хора в България си разрешават партизански популизъм. 

„ На гърба на тази рецесия нападат българското държавно управление за това, че Путин и „ Газпром “ едностранно и нелегално стопираха доставките. Това не е нещо, което в Полша не се случва. Полша реагира единно, а там власт и съпротива са в десетилетна война. Като споделям „ война “, то е съвсем безусловно, те не могат да се дишат. Но по външната политика, националната сигурност и енергетиката са способни да заемат общи позиции. Надявам се, че ще отлежи малко тази лесна пристрастеност да ударим държавното управление, когато е в мъчно състояние, тъй като го виждам и от президента Радев, опозицията – Бойко Борисов, даже и от съдружния сътрудник – Корнелия Нинова. Мисля, че ще им отлежи малко и ще схванат, че заемат недържавническа позиция в този миг “, разяснява Радан Кънев  Радан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 година в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и.

Той изрази вяра, че сегашната рецесия може да е стъпка към това да се научим и разберем, че има въпроси, по които „ партизанщината не играе добра роля “.

„ Има тематики, по които не удряш държавното управление, тъй като ти е паднало на воле, а си даваш сметка, че националният интерес в тази обстановка изисква консолидация. Ние сме стопански атакувани, под експанзия на една страна, която се показва като боен агресор на един режим, който не се колебае да възпламени голяма война “, уточни евродепутатът.

По материала работиха Галя Георгиева и Теодора Павлова. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР