Газът в България бе спрян първи, защото нашите плащания бяха

...
Газът в България бе спрян първи, защото нашите плащания бяха
Коментари Харесай

Лорер: Отговорът ще бъде общоевропейско „не" на икономическия шантаж

Газът в България бе спрян първи, тъй като нашите заплащания бяха първи. Всеки един в Европа, чийто контракт доближи до миг за заплащане, ще бъде посрещнат от „ Газпром " със същите условия и отговорът ще бъде общоевропейско „ не " на икономическия шантаж. Никой няма да наруши глобите, никой няма да заплаща в рубли. Това сподели вицепремиерът и министър на нововъведенията и растежа Даниел Лорер в „ Събуди се " по Нова телевизия.

Той дефинира дейностите на Русия като стопански шантаж. „ Действията на Путин желаят да спрат българските заводи, да спрат топлото у дома. Не можем да се разделяме на леви и десни, на русофили и русофоби, има място единствено за българи, които отговаряме дружно на опасността, която има за нашата стопанска система. Това е позицията, която чакахме от нашия президент. Вместо това ние чухме една позиция на боязън, на разцепление. Цялото българско общество очакваше доста повече от своя президент ", разяснява Лорер.

Според вицепремиера няма да се стигне до предварителни избори. По думите му сега е значимо да сме виновна нация, която да премине през рецесията и да излезе по-силна от нея. „ Ние разбираме другите потребности на нашите сътрудници в обединението и се съобразяваме с това. Сега е пристигнал моментът, в който България би трябвало ясно да каже, че тя желае да подкрепи Украйна в битката й с Путин, както целият Европейски Съюз. Аз съм уверен, че ще намерим разпоредбите форма, с цел да продължим да работим, тъй като това е българският интерес. И от Българска социалистическа партия осъзнават къде е националният интерес сега и политическата мъдрост ще надделее. Всеки едни, който изложи на риск България в този миг по единичните си съображения, ще бъде осъден от българския гласоподавател ", съобщи Лорер.

Той бе безапелационен, че нито един от българските работодатели не желае „ Газпром ", не желае да се заплаща газа с рубли и не желае шантаж от страна на Русия. „ Преговорите с „ Газпром " би трябвало да се случват не европейско равнище, както сме се договорили в Брюксел.

По думите му идната бежанска вълна, която би трябвало да се чака, е от Русия. „ Вече успяхме да устроим у нас няколкостотин стопански бежанци от Русия, най-вече инженери, висококвалифицирани, които схващат каква ще бъде икономическата злополука, която се задава там. През Турция ние успяхме да доведем част от тях у нас. Ние би трябвало да се подготвим организационно и законодателно за посрещане на сериозен брой бежанци и от Русия. Там се задава изключителна икономическа криза, която ще върне стопанската система в 80-те, национализация, липса на средства, дефицит на храни ", изясни Даниел Лорер.

Все още не се знае каква ще бъде цената на газа, съобщи вицепремиерът.

Той отхвърли да разяснява дали ще има покачване на минималната работна заплата с актуализацията на бюджета от 1 юли.

Таван на цените на стоките от първа нужда по думите му е непазарна мярка и няма да бъде въведена. Намаляване на Данък добавена стойност на стоките от първа нужда е допустимо, само че това би трябвало да бъде направено по този начин, че понижението да стигне до крайния консуматор, акцентира Даниел Лорер.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР