Газът поевтинява с 25%, а хората пак ще плащат рекордни

...
Газът поевтинява с 25%, а хората пак ще плащат рекордни
Коментари Харесай

Дневният ток поскъпва с 31%, а нощният със 150%

Газът поевтинява с 25%, а хората отново ще заплащат рекордни цени за парно

Омбудсманът изиска обезщетения за топлофикациите, с цел да бъдат облекчени и клиентите

Парното с 11% по-скъпо от 1 юли

Дневната цена на тока за бита ще нарасне приблизително с 31% от 1 юли, а нощният ток ще нарастне със 150%. Това стана ясно по време на публично разискване на препоръчаните от КЕВР по-високи цени на парно, топла вода и ток.

Дневната цена на “Еврохолд Продажби ”, което доставя електрическа енергия на семействата в Западна България, ще нарасне със 120,9%, а нощната цена ще бъде нараснала с 31,1%. Повишението на дневната и нощната цена на “Енерго-Про Продажби ” ще бъде надлежно с 30,8% и 154,7%, а на “ЕВН България Електроснабдяване ” с 32% и 151,4%.

Наред това обаче ще бъдат понижени другите съставни елементи, които влизат в крайната цена на тока за бита. Освен самата цена на тока семействата заплащат цена за транспорт и достъп до електропреносната мрежа, цена за транспорт през електроразпределителна мрежа на ниско напрежение и цена за достъп до електроразпределителна мрежа. Почти всички от тези цени ще бъдат понижени. В резултат крайната цена на тока за семействата, клиенти на “Еврохолд Продажби ”, да нарасне с 3,44%, предлага КЕВР. За клиентите на “Енерго-Про Продажби ” повишаването ще бъде с 4,24%, а за “ЕВН България Електроснабдяване ” - 3,41%.

Не е ясно за какво са направени тези основни промени в цените на тока за бита, разясниха участници на публичното разискване. Изходните данни за сдруженията в обосновките са заличени, макар че не са комерсиална загадка. Още по странна е смяната, като се има поради, че електроразпределителните сдружения желаят да бъдат направени вложения в мрежата, което е належащо поради нарастването на ВЕИ централите. А с смяната се понижават цените точно за достъп до мрежата.

Няма отклонения от целевите стойности за качеството на тока, написа в отчета на КЕВР, а до омбудсмана през 2022 година има над 1000 тъжби на жители за спирания на тока, сподели Цветанка Илиева, специалистът към омбудсмана Диана Ковачева. Заради всичко това омбудсманът изиска да бъде пререзгледано предлагането за повишаване на тока за бита.

Цената на парното от 1 юли ще нарасне с сред 0,05% и 0,48% за другите топлофикации в страната, стана ясно при разискването в КЕВР. Но поради повдигането на Данък добавена стойност от сегашните 9% до естествената ставка от 20%, парното ще нарастне с към 11%. И то в случай, че избраната от КЕВР планирана цена на газа за интервала от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година е понижена с 25% по отношение на предишния ценови интервал до 88,12 лева за мегаватчас.

Парното няма да поевтинее от 1 юли поради недовзет доход от топлофикациите в размер на близо 300 млн. лева, т.е. тъй като цената на газа през миналата зима е била по-висока от прогнозната. Така две години подред хората ще заплащат рекордни цени за парно, поради високите цени на газа в края на предходната година.

Компенсации за топлофикациите за високите цени на газа имаше до края на май 2022 година и бяха прекъснати прибързано, сподели специалистът Весела Ванева от името на омбудсмана. При повишаването на газа през есента на предходната година обезщетенията не бяха възобновени, макар че това беше позволено от Европейски Съюз. КЕВР би трябвало да уведоми ръководещите, за нуждата от обезщетения, с цел да не се постанова потребителите да заплащат втора година поради енергийната рецесия, сподели Весела Ванева.

От отговора на работната група в КЕВР стана ясно, че даването на обезщетения е допустимо, само че няма задоволително пари във Фонд “Сигурност на Електроенергийната Система ”, а една от аргументите за това е ниската цена на тока и нуждата да бъдат изплащани обезщетения за построените ВЕИ-инсталации в страната.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg