Газа преживя най-тежката нощ на обстрел от началото на войната

...
Газа преживя най-тежката нощ на обстрел от началото на войната
Коментари Харесай

Израел ликвидира още бойци на Хамас, хуманитарната криза в Газа се задълбочава

Газа претърпя най-тежката нощ на обстрел от началото на войната сред Израел и Хамас, която навлиза в третата си седмица. Израелската войска оповестява, че през нощта е направила частични нападения на територията на Ивицата. Ликвидирани са бойци на палестинската формация.

Сухопътната интервенция на Израел в Ивицата Газа може да продължи месеци

Продължава и дейната подготовка на сухопътната атака в Газа, като съгласно израелските управляващи, тя може да продължи с месеци, до момента в който филантропичната рецесия се изостря. Днес беше позволен да влезе едвам трети ескорт с филантропична помощ в Газа. Увеличава се броят на починалите и от двете страни - съгласно палестинските управляващи, броят на жертвите в Газа към този момент е над 5000, измежду които 2055 деца. Ранени са над 15 000. Загиналите израелци досега са 1400 цивилни и към 400 военнослужещи.



Кълба от пушек и през днешния ден се извиват над Ивицата Газа. Израелската войска продължава с обстрела на палестинската територия. Съобщава се, че за денонощие са изумени минимум 320 цели на " Хамас ". Сухопътната атака на израелската войска към момента не е почнала, само че през нощта израелски елементи са нахлули в Газа. Една от дилемите е била откриването на повече информация за заложниците, чиито брой към този момент е 222-ма.

" Извършихме лимитирани сухопътни нападения против десетки местоположения, употребявани от терористите. Атакувахме места, на които се събират и на които се приготвят за идващия стадий от войната. Нашата задача е да им попречим ", сподели адм. Даниел Хагари, представител на израелската войска.

Израелската войска е ликвидирала бойци на " Хамас " и е съумяла да проникне в част от тунелите им. От палестинската формация потвърдиха за среднощните сражения на територията на Газа и допълниха, че са ранили няколко и умъртвили най-малко един израелски боец, както и че са унищожили военна техника. Израелската страна не удостовери информацията.

Едно от първите атакувани израелски селища към този момент е боен лагер

Части на израелската войска са ситуирани на по-малко от 5 км от границата с линията Газа. Мястото е кибуц Беери - същото, което беше измежду първите атакувани от бойците на " Хамас ". Оцелелите поданици на кибуца са евакуирани навътре в страната, а Беери е трансфорат в подготвителен лагер. До 7 октомври тези мъже са имали общоприети специалности - учители, магазинери. Сега са бойци, които се готвят да нахлуят в Газа.



" Опитвам се да не мисля за това, което следва, нито за обстоятелството, че се намираме на място, където десетки хора бяха убити или похитени. Сега е значимо да съм мощен и да съм подготвен да работя във всевъзможни обстановки. Когато в миналото се върна вкъщи, тогава ще си разреша да осмисля обстановката ", сподели Итар, израелски боец.

Хуманитарната помощ за Газа не е задоволителна, декларират от Организация на обединените нации

Тежка остава обстановката вътре в Газа, където по обяд беше обявено, че е влезнал трети ескорт с филантропична помощ. Тя, обаче, е извънредно незадоволителна, считат от Организация на обединените нации - най-малко 100 камиона на ден са нужни, с цел да задоволят потребностите на блокираните цивилни. До момента е доказано влизането на едвам 34. Доставят се храна, вода и медикаменти, само че не и гориво. Все повече лечебни заведения са застрашени да спрат работа поради неналичието му.



Евакуирани поданици на северната част на Газа са почнали да се връщат по домовете си, вярвайки, че няма разлика дали са в Хан Юнис или в град Газа. През нощта вторият по величина град в Ивицата беше обект на масиран обстрел.

" Изгониха ни от град Газа, споделиха ни, че в Хан Юнис ще бъдем в сигурност, само че тук на никое място не е безвредно. Ударите са против цялата Ивица. Тази нощ беше най-тежката откогато сме пристигнали ", изясни Рияд Джаабас, гражданин на град Газа.



Напрежение и по северната граница на Израел - тази с Ливан. Израелският министър на отбрната Йоав Галант разгласи, че се възнамерява евакуацията на 14 селища в региона на ливанската граница. Тел Авив оповестява, че през нощта са изумени няколко цели на подкрепяната от Иран шиитска формация Хизбула. Твърди се, че настоящите в Ливан териристи са възнамерявали да изстрелят противотанкова ракета против израелския град Шломи. Изрелският министър председател Нетаняху предизвести " Хузбула " да не открива втори фронт против страната му, с цел да " не съжалява горещо за това ".

Снимки: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР