Газ има, може да се намери, но цената, на която

...
Газ има, може да се намери, но цената, на която
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Без газ от Газпром няма да се справим

" Газ има, може да се откри, само че цената, на която ще го платим, ще бъде убийствена и за стопанската система, и за бита. Така че въпросът не е да докараме газ непременно, въпросът е да бъдем задоволително рационални да намерим тези разновидности, които биха ни помогнали да намерим газ на налични цени и в количества, които да ни подсигуряват обикновено изкарване на зимата ". Това съобщи членът на ИБ на Българска социалистическа партия и енергиен специалист Таско Ерменков по радио " Фокус ".
По думите му неналичието на газ и неналичието на вероятности във връзка с това от кое място ще се подсигурява газовата сигурност е риск за цялата стопанска система на страната. " Темата с арбитража е много рискова и при всички случаи не би трябвало да се стига до това. Ние имаме горчив опит с арбитражите, които са водени против страната, и нямаме извоюван подобен " ", сподели енергийният специалист.
Според Ерменков от държавното управление не е станало ясно какво се случва с договарянията с " Газпром ". " От " Булгаргаз " споделиха, че договарянията се водят на високо политическо равнище. Премиерът и министърът на енергетиката споделят, че се водят от " Булгаргаз ". В последна сметка представителят на държавното управление твърди, че се водят някакви диалози, само че не се знае дали са публични или не. Нещата не са розови и се усеща изтощение във опциите, които държавното управление има ", сподели той.
Ерменков счита, че няма по какъв начин да увеличим количествата на газ от Азербайджан, тъй като находището в Шах-Дениз е било надценено, а страната има задоволително други клиенти. " При всички положения би трябвало да не разчитаме единствено на Азербайджан, а да търсим другите възможности, като без " Газпром " няма по какъв начин да се случат нещата ", безапелационен е енергийният специалист. По думите му " Северен поток 2 " е с нагнетен газ и единствено чака позволение от немския регулатор да потече и по този начин няма да има никакъв проблем с доставките на газ за Европа.
Във връзка с предлагането за понижаване на цената на газа през октомври енергийният специалист съобщи: " Нека не забравяме, че тези 30% понижаване идват след нарастване от 100% ". style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР