Гъвкави, цветни и често евтини, силиконовите форми са се превърнали

...
Гъвкави, цветни и често евтини, силиконовите форми са се превърнали
Коментари Харесай

Токсични ли са силиконовите форми за печене?

Гъвкави, цветни и постоянно евтини, силиконовите форми са се трансформирали в норма в кухнята! Проучване на организацията UFC-Que Choisir обаче разкрива, че пластмасовите частици в тези принадлежности могат да замърсят храната...

Много известни измежду потребителите и феновете на печенето, формите за торти и други пластмасови и силиконови принадлежности навлизат в кухнята. Със своя преливащ цвят, досегаемост и деловитост те като че ли имат единствено преимущества... Проучване, извършено от организацията UFC-Que Choisir, обаче разкрива напълно друга картина.
.
Всъщност от 29 тествани формички 23 от оценените референтни продукта съдържат изключително нездравословни субстанции или замърсяват храната в доста високи равнища по време на готвене. Резултатите от изследването, извършено от организацията, за разбор на естеството и развиването на количествата субстанции, отделяни от силиконови форми по време на три поредни изпичания във фурната, са безапелационни. Близо 80 % от силиконовите форми разрешават на веществата да преминат в храните в огромни количества, а в някои случаи даже в изключително рискови субстанции, които могат да причинят рак, генетични разновидности или увреждане на репродуктивните функционалности.

В отчета от изследването се изяснява също по този начин, че тези замърсявания се ускоряват от поредното готвене и потреблението на мазнини. Въпреки че се допуска, че количествата на веществата понижават с всяко последващо печене, изследването демонстрира обезпокоително нарастване, като при третото печене са открити до 15 пъти повече субстанции, в сравнение с при първото!

Особено незалепващите силиконови форми са доста практични! За да ограничите токсичността и контакта с нездравословни за здравето субстанции, би трябвало деликатно да изберете силиконовите си форми, тъй че да устоят на високи температури и по този метод да ограничите рисковете от замърсяване.

Както и при дъската за рязане, която е същинско гнездо на бактерии, от значително значение е да почиствате вярно силиконовите форми, с цел да ограничите утежняването им с течение на времето (следи от изгаряне, петна и др.) и разпространяването на бактерии в кухнята. За да извършите това, потопете силиконовия си шаблон в бял оцет с доста гореща вода и го оставете да се накисне за най-малко един час. Изплакнете с чиста вода. Вашият силиконов шаблон е като нов, без да употребявате химикали! 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР