Гарванът отдавна се свързва със смъртта и тъмните поличби, но

...
Гарванът отдавна се свързва със смъртта и тъмните поличби, но
Коментари Харесай

Те са най-умните птици на планетата


Гарванът от дълго време се свързва със гибелта и тъмните поличби, само че същинската птица ненапълно е мистерия. Предлагаме ви 7 увлекателни обстоятелства за гарваните, които ще ви накарат да ги понаблюдавате с интерес през днешния ден в парка или в кварталната градинка.
1. Гарваните са едни от най-умните животни.
По просветеност могат да се съпоставят единствено с шимпанзетата и делфините. Доказват го доста опити с черните огромни птици, в които те правят поредност от доста комплицирани и тъкмо преценени своевременни придвижвания, с цел да доближат до храната си (вижте двата неповторими клипа по долу). В дивата природа гарваните бутат скали върху хората, с цел да не стигнат до гнездата им, крадат риби от мрежи, пуснати в заледени водни басейни и се вършат на умрели до мъртвец на бобър, с цел да откажат други хищни птици от вкусно пиршество.
2. Гарваните могат да имитират човешката тирада.
В плен гарваните могат да се научат да приказват по-добре от някои папагали. Те имитират и други шумове, като да вземем за пример автомобилни мотори. Известно е, че гарваните имитират „ езика “ на вълци или лисици с хитроумна цел: да ги привлекат към трупове на животни, които гарванът не е в положение да оглозга самичък. Когато хищникът се нахрани, гарванът получава остатъците.
3. Гарваните са извънредно игриви.
В Аляска и Канада са следени гарвани, които употребявали покрити със сняг покриви като пързалки. В Мейн те са били видени да се търкалят по снежни хълмове. Често играят с други животни като вълци, видри и кучета. Гарваните даже вършат играчки - употребяват пръчки, клони, топки за голф или камъчета, с цел да играят между тях или сами. А от време на време просто се присмиват на други същества, тъй като са им смешни.
4. Гарваните вършат странни неща с мравки.
Те лежат в мравуняци и се търкалят в тях, оставят се мравките да ги полазят или пък ги размазват с човките си по перата си. Този номер го вършат сойките и враните. Орнитолозите не са напълно наясно за какво гарваните вършат това. Хипотезите са от допускането, че мравките са като инсектицид и фунгицид за птицата, до обстоятелството, че секрецията на мравките работи успокояващо на птичата кожа. 
5. Гарваните употребяват жестове за другарство.
Изследване на австрийски учени откри, че гарваните сочат с човките си, когато желаят да покажат предмет на друга птица, тъкмо както вършим с пръсти. Те също държат предмет, с цел да привлекат вниманието на друга птица. 
6. Гарваните са адаптивни.
Те могат да живеят в най-различни местообитания, от снежните полета до пустинята, из планини и гори, в огромния град. Те са всеядни чистачи: ядат риба, месо, семена, плодове, мърша и отпадък. Комбинативни са: единият гарван ще разсее другото животно да вземем за пример, а другият ще открадне храната му. Живеят към 17 години в дивата природа и до 40 години в плен.
7. Гарваните демонстрират съпричастност един към различен.
Въпреки своята пакостлива природа, гарваните наподобяват способни да изпитват съпричастност. Когато приятелят на гарвана загуби в борба, те като че ли утешават победения. Те също по този начин помнят птици, които са им харесали и могат да ги познаят даже три години след срещата им. 

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР