Гърция засилва сигурността на сухопътната си граница с Турция, използвана

...
Гърция засилва сигурността на сухопътната си граница с Турция, използвана
Коментари Харесай

Гърция укрепва границата си с Турция

Гърция ускорява сигурността на сухопътната си граница с Турция, употребена от хиляди мигранти за скрито влизане в Европа, съобщи АП.

За задачата държавното управление в Атина отпуска спомагателна защита, поддържана от мрежа от мощни камери за наблюдаване

Страната се бори с прилив на бежанци от Турция. Гърция в този момент е главната точка на влизане в Европа.

Гръцките мигрантски лагери на островите в Егейско море са залети от от ден на ден нови идващи мигранти. По тази причина лагерите са нефункционални и мощно пренаселени. През тази седмица се появиха детайлности за проект за основаване на плаваща преграда за блокиране на мигрантските лодки в Егейско море.

На североизточната сухопътна граница с Турция, която е по река Марица (Еврос гр. име), армията и полицията са почнали взаимни патрули. За задачата полицията наема още 400 гранични чиновници.

" Вече започнахме взаимните патрули ", сподели Илиас Акидис, началник на полицейския съюз в близкия град Орестиада. " И инсталирането на 11-те камери за наблюдаване по поречието на реката. "

Гърция към този момент е издигнала 10-километрова ограда по продължение на част от границата, където реката се отклонява, оставяйки суха земя, през която мигрантите елементарно могат да преминат.

Камерите ще бъдат издигнати на 50-метрови високи стойки и всяка от тях ще може да следи 10-километрова права от 200-километровата граница.

" Камерите ще покрият това, което не можем да следим изцяло с личен състав на място... тъй като това е дълъг сектор на реката ", сподели Акидис.

В момента Гърция има максимален брой идващи мигранти в Европа, с към 75 000 през предходната 2019 година - в това число към 15 000 на Еврос. Това демонстрират данни на организацията на Организация на обединените нации за бежанци (UNHCR).

Въпреки че това е към момента надалеч от близо 1 милион идващи през 2015 година, в пика на имиграционната рецесия в Европа, той е с 50 % по отношение на 2018 година

И - за разлика от 2015 година, когато съвсем всички продължиха към процъфтяващото сърце на Европа - множеството се озоваха в капан в Гърция след затварянето на балканските граници. Повече от 112 000 души са заседнали в Гърция, пресмятат от UNHCR.

Жителите на Еврос споделят, че дебитът е непрекъснат.

" Вярвам, че през 2019 година имаше повече (пристигания), в сравнение с през 2015 година ", сподели Харис Теохаридис, някогашен кмет на село Питио. " Няма фамилии, които се срещат към този момент. Сега те са всички групи от 20-90 души, всички мъже на възраст под 30 години... Повечето споделят, че желаят да продължат пътя си до Италия. "

Тези, които не желаят да рискуват да открият в морските пристанища фериботите, свързани с Италия, заплащат контрабандни пръстени, с цел да ги прекарат през границата на Северна Македония или Албания.

В петък полицията в Солун избави четирима мъже афганистанци, хванати в капан в корабен резервоар с тв приемници от Китай, който трябваше да пътува с трен през Северна Македония до Унгария.

Мъжете обявиха, че са прекарали три дни в контейнера, откакто са го нахлули в Солун, главната дестинация за мигранти, влизащи от Еврос.

Пристигнаха до границата със Северна Македония, само че контейнерът беше изпратен назад в Солун от защитата, която видя, че не е вярно запечатана. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР