Гърция вероятно върви към нови избори. Това стана ясно ден

...
Гърция вероятно върви към нови избори. Това стана ясно ден
Коментари Харесай

От нашите пратеници в Атина: Гърция вероятно върви към нови избори през юни

Гърция евентуално върви към нови избори. Това стана ясно ден след парламентарния избор там. Десноцентристката Нова Демокрация на премиера Мицотакис удържа внушителна, само че въпреки всичко незадоволителна победа, с цел да има болшинство в Народното събрание.



Ден след изборите в Гърция процедурата за връчването на първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление беше задвижена. Президентът Катерина Сакеларопулу връчи първия мандат на водача на Нова народна власт Кириакос Мицотакис.

" Посланието на урните беше доста ясно. Считам, че няма предпоставки за сформиране на държавно управление с сегашния парламент и желая да подчертая, че в случай че изборната система, която ще бъде в действие на идващите избори, беше в действие през вчерашния ден, партия Нова народна власт към този момент щеше да има мощно парламентарно болшинство с над 170 места. Считам за свое обвързване да допринеса за превъзмогване на това затруднение на елементарното съразмерно показване допустимо най-скоро, затова имам намерение да върна проучвателния мандат за образуване на коалиция, тъй че да можем да проведем нови избори незабавно щом е допустимо - вероятно на 25 юни ", съобщи Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция.



Така на процедура часове откакто Гърция гласоподава, стартира новата предизборна акция. Голямата борба в този момент е да бъдат мобилизирани гласоподавателите по този начин, че да не се провиснал преди идващия избор и да отсъстват по този начин, че да не гласоподават. Същото се отнася и за партиите и партийните централи, които би трябвало да поддържат висока кондиция, защото има огромен риск в Народното събрание да влязат още 2 или 3 по-малки партии.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Според новата изборна система, по която ще се гласоподава вероятно през юни, първият ще получи 50 депутатски места бонус. Очаква се и сериозен разбор в СИРИЗА поради неприятния им резултат. Засега там никой не приказва за оставки, още повече, че предстоят нови избори.

Вижте повече от специфичните ни пратеници Аделина Радева и Станислав Златев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР