Гърция въвежда нова туристическа такса, като правилата влязоха в сила

...
Гърция въвежда нова туристическа такса, като правилата влязоха в сила
Коментари Харесай

Климатичен данък: Въвеждат допълните такса за нощувките в Гърция

Гърция вкарва нова туристическа такса, като разпоредбите влязоха в действие от януари 2024 година Така нареченият „ климатичен налог “ ще бъде друг като сума според от това къде отсядаме по време на почивката си.

Климатичната такса идва като отговор след опустошителните горски пожари в южната ни съседка през 2023 година Парите от него ще бъдат употребявани за възобновяване на природата след климатични катаклизми.

Ако изберете да отседнете в апартамент или хотел с една или две звезди, ще дължите в допълнение по 1,50 евро на вечер. Ако сте в хотел с три звезди – 3 евро на вечер, четири звезди – 7 евро, а в случай че желаете цялостен разкош – 10 евро на нощувка.

Новият налог ще се заплаща при идване на място в хотела, а не при авансово опазване, написа „ Грийк рипортър “. Таксата няма да бъде включвана и в цените на туроператори при опазване на отмора и би трябвало да бъде заплатена в локалната валута на място.

Новата такса ще се събира в дейните месеци сред март и октомври, а през останалото време ще важи общоприетата туристическа такса.

Гръцкото държавно управление чака да събере спомагателни 300 милиона евро през 2024 година от климатичния налог.

Южната ни съседка не е единствената в света, която вкарва климатична такса. Подобни налози има също в Австрия, Балеарските острови, Швейцария и Съединените щати.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР