Гърция следи отблизо, макар и от подходящо разстояние, събитията в

...
Гърция следи отблизо, макар и от подходящо разстояние, събитията в
Коментари Харесай

Гърция уважава избора на македонците, макар резултатът да е противоречив

Гърция следи от близко, въпреки и от уместно разстояние, събитията в другарската страна Бивша югославска република Македония (БЮРМ) и продължава да се ангажира със Споразумението от Преспа, оповестяват македонски медии.

" Резултатът от референдума в БЮРМ, макар че е съвещателен и не е част от обвързващите клаузи на Споразумението от Преспа, е спорен. Категорично преобладаващо " Да " без нужния предел участие; огромна част от обществото на прилежащата страна поддържа съглашението. И въпреки всичко значима част подходи към него със песимизъм. Гърция почита изборите на жителите на БЮРМ ", акцентират от гръцкото външно ведомство.

Министерството на външните работи на Гърция счита, че климатът на национализма и съмнението, ежедневните подправени вести и гневният фанатизъм, за жалост не разрешават трезва оценка на огромните изгоди от съглашението, като в същото време попречват взаимното съгласие сред народите и развиването на тяхното съдействие, които са от извънредно значимо значение.

Според гръцките управляващи " рисковите и нападателни форми на шовинизъм в нашия район, безотговорното държание във връзка с бъдещето на района и изпадането в иредентистки стандарти - когато историята би трябвало да бъде учебно заведение, а не затвор - не дават позитивни вероятности за района като цяло ".

Необходимостта от рационално съдействие се усеща от ден на ден в района, както и нуждата културата на либерален разговор да вземе връх, както и за просвета на съгласие и обективни взаимни отстъпки. Възраженията против Споразумението от Преспа се оказаха погрешни и неправилни.

Следващите стъпки напред изискват умереност от всички страни, без изключение, с цел да се резервира позитивния подтик от Споразумението от Преспа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР