Гърция съобщи, че са далеч от разрешаване на дългогодишния спор

...
Гърция съобщи, че са далеч от разрешаване на дългогодишния спор
Коментари Харесай

Далеч сме от разрешаване на спора с Македония, подчерта Атина

Гърция заяви, че са " надалеч " от разрешаване на дългогодишния спор за името с Македония, макар че е реализиран прогрес сред двете страни по време на договарянията, осведоми " Ройтерс ".

Спорът е от 1991 година, когато Македония разгласи самостоятелност от разпадащата се Югославия. Гърция отхвърля да я признае с името Македония, защото с него Скопие демонстрира, че има териториални искания към северна гръцка област със същото име. Атина блокира опитите на Македония да се причисли към НАТО и Европейски Съюз.

По време на нашите продължаващи договаряния със съседите ни има забележителен прогрес, само че към момента сме надалеч от привършване на договарянията и реализиране на съглашение, сподели представителят на гръцкото държавно управление.

Премиерите на Гърция и Македония се чака да беседват в коридорите на срещата на върха ЕС-Западните Балкани в България в четвъртък.

Говорителят на гръцкото държавно управление разяснява, че срещата ще бъде " доста потребна и значима ", само че двете страни би трябвало да проведат нов кръг договаряния за разрешаване на разногласието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР