Гърция разследва заплахи, отправени към външния министър на страната Никос

...
Гърция разследва заплахи, отправени към външния министър на страната Никос
Коментари Харесай

Писмо с куршуми за гръцкия външен министър

Гърция проверява закани, отправени към външния министър на страната Никос Кодзиас, за които се допуска, че са свързани с работата му по решаването на разногласието за името на Македония, съобщи Ройтерс.
Заканите се съдържали в писмо, изпратено до посланик №1 на Атина, в което имало и три патрона.
“Заплашват него (Кодзиас) и фамилията му ”, посочи гръцкият министър на публичния ред Никос Тоскас, само че не даде други детайлности за наличието на писмото, получено в Министерство на външните работи в четвъртък.

Тоскас обаче акцентира, че отправянето на закани към хора, които се пробват да решат проблем по почтен метод, е “опасно ”.

Анонимен държавен чиновник пък показа пред Ройтерс, че през последните няколко седмици Кодзиас е получил и други заплашителни писма, както и позвънявания.

Кодзиас води договарянията за решение на дългогодишния спор за името на Македония, който стопира нейното участие в НАТО и Европейски Съюз. В четвъртък той разгласи, че напълно скоро ще показа предложенията си за бъдещото название на прилежащата страна. Гърция, която има област, наречена Македония, се опълчва на името на някогашната югославска република още от нейното обособяване от СФРЮ през 1991 година с претекста, че потреблението на същото име навежда на мисълта за териториални искания към гръцки земи.

Мнозина гърци възприемат прочувствено казуса и са изрично срещу името на прилежащата им страна да съдържа “Македония ”, като на митинг по въпроса на 21 януари в Солун – столица на гръцката област Македония, излязоха стотици хиляди. А за на следващия ден е призован нов митинг в Атина.

В коментар в туитър Кодзиас упрекна свои дългогодишни съперници, измежду които уточни и медии, без обаче да ги посочва, че са “морални подстрекатели на заканите против живота ми ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР