Гърция продължава да се бори с огнената стихия. Критична остава

...
Гърция продължава да се бори с огнената стихия. Критична остава
Коментари Харесай

В капана на огъня: Атина ще получи финансова помощ от Брюксел

Гърция продължава да се бори с огнената буря. Критична остава обстановката на остров Евия. Премиерът Кириакос Мицотакис се извини за слабостите, позволени при преодоляването на стихията. Брюксел ще даде целева финансова помощ на Атина.

Пореден ден Евия е в пламъци. През нощта вятърът усили скоростта си и разпали нови огнища. Застрашени са шест села. Сред тях е Авгариа.

Тук непрекъснато живеят 60 души. Повечето са избрали да не се изтеглят, макар нарежданията на властта. Имам възприятието, че в случай че си потегли, домът ми ще изгори - споделя 55 годишният Йоанис. Заедно с пожарникарите и съседите дават наряди на първа линия на огъня.

Около селата се вършат живи вериги от доброволци, битката им с пламъците е за всяка къща. Там, където не може да се гаси на ръка, на помощ идват хеликоптери и самолети. Освен доброволци, в гасенето на Евия вземат участие повече от 600 пожарникари, има екипи от Европа и Балканите.

По данни на Националната обсерватория в Атина, все още са изпепелени най-малко 65 000 хектАра земя, като единствено на Евия те са над 46 000. Брюксел ще отпусне на Атина 500 милиона евро. Сумата ще бъде употребена за обезщетения на потърпевшите и за залесяване на опожарени региони.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР