Гърция продаде на свободния пазар дълг за пръв път от

...
Гърция продаде на свободния пазар дълг за пръв път от
Коментари Харесай

След 3 г. отсъствие Гърция отново се върна на пазарите

Гърция продаде на свободния пазар дълг за пръв път от три години, което се прави оценка като забележителна стъпка към финансовата й самостоятелност и излизане от третия избавителен пакет през идната година, оповестява " Ройтерс ".

Сделката идва месец откакто финансовите министри от еврозоната утвърдиха спомагателен заем и набелязаха ограничения, които да понижат дълговата тежест на страната. Настоящият избавителен пакет изтича през август 2018 година

Продадените през днешния ден бумаги са петгодишни и са тест за това дали Атина може от идната година да разчита на финансиране от пазара. Продажбата на дълг на пазара ще облекчи и заплащанията, които страната би трябвало да направи, с цел да излезе от избавителната стратегия.

В началото препоръчаните бумаги не провокираха огромно търсене от вложителите, само че предлагането наподобява сполучливо, а цената на конкурентно равнище - 5% рентабилност.

" Изключително положително е това. Гърция към този момент може да се самофинансира ", Коментира Луис Гаргър от хеджфонда LNG Capital, който възнамерява да купи такива бумаги.

Анализатори въпреки всичко показват, че някои вложители не биха купили такива бумаги поради ниският кредитен рейтинг на страната и поради обстоятелството, че те не биха се изкупили по програмата на Европейската централна банка за количествено облекчение.

Когато Гърция продаде петгодишни облигации за 3 милиарда евро при рента от 4.75% през 2014 година, търсенето надвиши 20 милиарда евро от страна на 600 вложителя. Малко по-късно страната загуби достъпа си до пазарите. Тогава бе формирано левичарско държавно управление, което влезе в спор с кредиторите за метода, по който да се понижи дългът.

Това, както и фактът, че дългът на Гърция сега съставлява 180% от Брутния вътрешен артикул на страната, сигурно са оказали отрицателен резултат върху търсенето на гръцки бумаги сега, показва " Ройтерс ".

" Предвид обстановката на Гърция, казусът с това предложение сега е, че то поддържа спекулациите за желанието на вложителите да заемат пари на страна в неплатежоспособност ", разяснява анализатор от ABN AMRO.

" Независимо от ориста на тази договорка, съотношението сред дълга и брутния вътрешен артикул на Гърция остава огромно ", добавя той.

Междувременно еврокомисарят по стопанска система Пиер Московиси разяснява, че Гърция обръща нова страница.

Днешната продажба е емблематична и по друга причина -тя е показателна за степента на възобновяване на еврозоната от рецесията.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Гръцката рецесия (2574)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР