Гърция подготвя климатичен закон, с който цели да намали своята

...
Гърция подготвя климатичен закон, с който цели да намали своята
Коментари Харесай

Гърция ще ограничи използването на въглища до 2028 г.

Гърция приготвя климатичен закон, с който цели да понижи своята взаимозависимост от въглища през идващите 6 години като част от прехода си към нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година Новият закон допуска междинна цел за понижаване въглеродните излъчвания с 55% до 2030 година, оповестява Financial Times. Това предложение идва, откакто тази година страната беше наранена от опустошителни горски пожари, които частично се приписват на световното стопляне, писа в. " Български вести ".

Гърция е една от страните в Европейски Съюз, чиято стопанска система е мощно подвластна от използването на въглища, и е измежду изоставащите страни в намаляването на излъчванията. Според данни на Организация на обединените нации от 90-те години на предишния век Германия е понижила своите въглеродни излъчвания с 38%. За същия интервал гръцките излъчвания са спаднали с под 19%.

Като част от своите проекти Гърция ще приключи производството на лигнитни въглища, които са изключително огромен замърсител, през идващите 6 години. Решението ще бъде преразгледано през 2023 година за ускорение на процеса.

„ Имайки поради по-лошата насочна точка на Гърция във връзка с намаляването на парниковите излъчвания, постигането на 55% понижение до 2030 година сигурно е предизвикателство, само че е амбициозно “, споделя Никос Манцарис, старши политически анализатор в Green Tank в Атина.

В началото на ноември Bloomberg заяви за проектите на гръцкото държавно управление за преход от коли с вътрешно горене, което също е включено в новия закон. Той изисква до 2025 година всички нови таксита в Атина и Солун да бъдат хибридни или електрически модели. Също по този начин след 2030 година ще бъде прекъсната продажбата на коли с вътрешно горене, пет години преди препоръчаната от Европейски Съюз. Преходът към електрически коли обаче може да се окаже провокационен заради незадоволителната инфраструктура в страната – в Гърция се намират едвам 0.1% от зарядните станции в Европейски Съюз.

Със закона също по този начин ще се приключи използването на тежки горива, които се употребяват за производството на електрическа енергия на гръцките острови, защото те не са свързани към главната електрическа мрежа на страната. След 2030 година островите няма да могат да горят тежките горива, само че към момента ще могат да употребяват дизел.

Освен това от 2023 година ще бъде неразрешено инсталирането на горелки с отработено масло във всички нови парцели, намиращи се в области с достъп до газовата мрежа. Инсталирането на слънчеви панели ще бъде наложително за подобаващите промишлени здания.

Въпреки новия закон Гърция няма да забрани изследванията за петрол и газ, като страната желае да остави отворена опцията за създаване на залежи в Източното Средиземноморие.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР