Гърция обяви, че през март започва изграждането на бежански лагери

...
Гърция обяви, че през март започва изграждането на бежански лагери
Коментари Харесай

Гърция строи затворени лагери на пет егейски острова

Гърция разгласи, че през март стартира построяването на бежански лагери от затворен вид на пет от островите в Егейско море. В тях ще могат да бъдат настанени 20 000 лица, търсещи леговище, като оптималният период на престоя им ще бъде 3 месеца, съобщи гръцкият министър по миграцията Нотис Митаракис в изявление за радио „ Скай ”.
Новите лагери ще бъдат издигнати на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос, а сегашните претъпкани лагери, като Мориа и други на Лесбос, ще бъдат закрити.
През лятото новите центрове за регистрация и за депортиране би трябвало да бъдат подготвени. Търсещите леговище ще могат да останат в тях до 90 дни.
Според проектите на държавното управление мигрантите в новите лагери няма да могат да ги напущат неконтролирано. Досега бежанците можеха да влизат и излизат от лагерите и да се придвижват свободно из островите. След разнообразни прояви на принуждение сред мигрантите, конфликтите със силите за сигурност и недоволствата на жителите на островите за обстановката там, вечерно време лагерите ще бъдат заключвани. Хората там ще получат карти, с които ще могат да излизат отвън лагера денем, съобщи представителят на гръцкото държавно управление Стелиос Пецас.
„ Планираме лагерите да бъдат подготвени до лятото. Освен това желаеме седмично да изпращаме по 200 мигранти назад в Турция ”, сподели министърът по миграцията Митаракис. С цел ускорение на строителните работи, при нужда ще бъдат отчуждавани парцели, а техните притежатели ще бъдат обезщетени.
Новото консервативно държавно управление на Кириакос Мицотакис втвърди политиката си във връзка с бежанския проблем. През последния месец беше обявено, че към крайбрежията ще бъдат сложени „ плаващи системи за отбрана ” против мигрантите. Предвижда се да бъде ускорена процедурата за даване на леговище.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР