Гърция обвини Турция за потъването на лодка с мигранти в

...
Гърция обвини Турция за потъването на лодка с мигранти в
Коментари Харесай

Гърция обвини Турция, след като деца мигранти се удавиха в Егейско море

Гърция упрекна Турция за потъването на лодка с мигранти в Егейско море, което е лишило живота на четири деца, като настоя, че Анкара би трябвало да попречи на трафикантите да рискуват живота на хората в морето, осведоми " Франс прес ".

" Трагично, макар най-хубавите старания на гръцката брегова защита, 4 деца - всички на възраст сред 3 и 14 години - са доказани за мъртви, един човек е в неопределеност, 22 бяха избавени и се грижат за тях на брега ", написа министърът на миграцията Нотис Митарачи в " Туитър ".

" Турските управляващи би трябвало да създадат повече, с цел да предотвратят употребата от незаконни банди при източника. Тези пътувания в никакъв случай не би трябвало да се позволяват ", акцентира Митарачи.

Гръцката брегова защита посочи, че измежду 22-ма души, избавени в бурно море покрай остров Хиос, 14 са мъже, седем дами и още едно дете.

В изказване по-рано бреговата защита посочи, че се счита, че 27 души са били в лодката съгласно оживелите.

В издирването са взели участие патрулни катери на бреговата защита, транспортен съд на НАТО, кораби наоколо, риболовни лодки и два хеликоптера.

Според организацията на Организация на обединените нации за бежанците, ВКБООН, тази година над 2 500 души са прекосили Егейско море от прилежаща Турция, спрямо над 9 700 през 2020 година

Над 100 души са починали или са изчезнали при поглъщане на лодки с мигранти предходната година, демонстрират данните на организацията.

Гърция упреква Турция, че не е подхванала задоволително дейности за ограничение на трафикантите, които изпращат мигранти в рискови лодки от нейните крайбрежия.

" Това е действителността на употребата на мигранти от незаконни банди в Егейско море - безскрупулни трафиканти, които излагат човешки животи на риск в тежко натоварени негодни за корабоплаване лодки край Хиос ", разяснява Митарачи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР