Гърция обеща военна помощ на Украйна толкова дълго, колкото е

...
Гърция обеща военна помощ на Украйна толкова дълго, колкото е
Коментари Харесай

ЗА ПРИМЕР: Гърция готова да е донор на Украйна до края на войната

Гърция даде обещание военна помощ на Украйна „ толкоз дълго, колкото е належащо “, само че публични лица предизвестиха, че страната би трябвало да резервира огромна част от създаденото в Русия оръжие за личните си отбранителни потребности, съобщи Ройтерс.

Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников посети Атина в четвъртък в границите на постоянните си срещи с публични представители на страните от НАТО. В Гърция получи обещания за още тежки огнестрелни оръжия и муниции за стрелково оръжие, достъп до гръцки лечебни заведения за ранени военнослужещи и спомагателни бойни машини на пехотата БМП от руската ера.

Гърция „ ще окаже всякаква поддръжка на Украйна на този доста значим, решителен стадий от войната “, съобщи министърът на защитата на Гърция Никос Панайотопулос по време на взаимна изява с Резников. „ Ще продължим да поддържаме Украйна толкоз дълго, колкото е належащо – това е доста ясна позиция, която сме заели през цялото време “, уточни той.

Военнослужещи обявиха, че Гърция е предоставила и инструктори за специфичните сили и танкисти на Украйна като принос към огромните старания за военна помощ, водени от Съединените щати и техните съдружници.

Русия, която обичайно поддържаше тесни връзки с Гърция преди войната в Украйна, в продължение на десетилетия доставяше оръжия за членката на НАТО, в това число ракетната система за противовъздушна защита С-300. Москва прекъсна околните си контакти с Атина поради поддръжката в интерес на Украйна.

Панайотопулос сподели, че Гърция няма да даде никаква военна помощ, която би могла да компрометира личната ѝ защита. Той съобщи това в Народното събрание в навечерието на визитата на Резников, и акцентира, че проектите за доставяне с съществени оръжия остават непроменени макар неотдавнашното топене на напрежението със прилежаща Турция, която също е член на НАТО.

Министърът сподели, че танкове „ Леопард “, създадени в Германия, не може да бъдат предоставени.

„ Слуховете се популяризират с цялостна мощ: че ще изпратим изтребители и С-300, и това, и това. За Бога! “, сподели той пред депутатите. „ Даваме това, което можем да дадем, само че нищо, което би отслабило даже минимум личните ни отбранителни качества поради провокации на националната ни сигурност. “

Резников съобщи, че Гърция е предложила помощ на Украйна, с цел да интегрира по-успешно военноморските си сили в НАТО.

„ След тази война, след успеха на Украйна в тази война, дружно с нашите сътрудници ще продължим да развиваме отбранителните си качества “, сподели Резников.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР