Гърция обеща да предостави на Украйна военна подкрепа колкото е

...
Гърция обеща да предостави на Украйна военна подкрепа колкото е
Коментари Харесай

Гърция обещава военна подкрепа за Украйна

Гърция даде обещание да даде на Украйна военна поддръжка " колкото е належащо " по време на среща сред министрите на защитата на двете страни, извършена в Атина в четвъртък, оповестява " Грийк рипортър ".

Гърция предложи да поддържа Украйна с артилерийски муниции, муниции за дребни оръжия, достъп до гръцки медицински заведения за ранен украински персонал и спомагателна доставка на бойни машини на пехотата (БМП) от руската ера.

Гръцките въоръжени сили също ще осигурят обучение за оператори на танкове и специфични елементи.

Има обаче ограничения, които Гърция ще наложи при даването на военна помощ. Най-вече Атина няма да се присъедини към други западни народи като Съединени американски щати, Обединеното кралство и Германия в изпращането на своите най-модерни съществени бойни танкове, които да бъдат употребявани от украинските сили.

Гърция " ще даде всякаква поддръжка на Украйна в този доста значим, решителен стадий от войната ", сподели гръцкият министър на защитата Никос Панайотопулос по време на взаимна изява с украинския си сътрудник Олексий Резников в четвъртък.

Помощта ще включва значими доставки като артилерийски снаряди и муниции за дребни оръжия, като и двете бързо се изчерпват във войната на безсилие сред Русия и Украйна.

Гърция и Русия имат исторически близки връзки, но Москва е мощно сериозна към позицията на Атина относно спора в Украйна. След нашествието предишния февруари гръцкото държавно управление избра да даде подкрепа за Украйна под формата на военни доставки и наказания против Русия като част от по-широки западни старания, водени от Съединени американски щати.

Атина обаче ще сложи ограничавания върху степента на помощта, предоставена на Киев, изключително защото Гърция има свои лични опасения за сигурността в Източното Средиземноморие, макар скорошното топене на връзките със прилежаща Турция.

По време на послание към гръцкия парламент тъкмо преди визитата на Резников, Панайотопулос се стараеше да подчертае, че Гърция няма да заплаши личните си ползи на националната сигурност с даването на значимо военно съоръжение на Украйна.

" Слуховете се популяризират необятно: че ще изпратим бойни самолети и С-300 и това, и това. За бога ", сподели гръцкият министър на защитата. " Ние даваме това, което можем да дадем, само че нищо, което би отслабило даже и минимум личните ни отбранителни качества, поради личните ни провокации пред националната сигурност. "

Най-важното е, че Панайотопулос изключи опцията за изпращане на който и да е от гръцките съществени бойни танкове Leopard 2 в Украйна, на фона на решението на Съединени американски щати, Обединеното кралство и Германия да предоставят Abrams, Challenger и Leopard за потребление от украинските въоръжени сили.

Панайотопулос обаче настоя, че Гърция би трябвало да даде повече БМП-1 за Украйна. Гърция се съгласи да изпрати 40 от транспортните средства в Украйна предишния септември.

" Изпратихме БМП и би трябвало да изпратим още ", аргументира се министърът на защитата. " Ако имаме благоприятни условия от запасите, от остатъка, ще помогнем, тъй като от първия миг казахме, че подкрепяме всяка битка против всеки ревизионизъм. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР