Гърция изпраща бронирани машини в Украйна. Това стана след споразумение

...
Гърция изпраща бронирани машини в Украйна. Това стана след споразумение
Коментари Харесай

Гърция изпраща бронирани машини в Украйна

Гърция изпраща бронирани машини в Украйна. Това стана след съглашение сред двете страни, написа " Нова Варна ".

Министърът на защитата на прилежащата ни страна Никос Панайотопулос отговори на депутата от главната опозиционна СИРИЗА Гиоргос Ципрас, който стачкува против неналичието на държавен брифинг за партиите по отношение на съглашението сред Гърция и Германия, подписано на 16 септември, заявявайки че то ще заплаши сигурността на Гърция. Съгласно съглашението Гърция ще изпрати на Украйна 40 свои бронирани машини, които Германия ще размени с 40 от личния си по-стар боен парк. Споразумението е част от европейската помощ за Украйна след нахлуването на Русия, съобщи DarikNews.

Министърът съобщи, че в края на октомври ще изиска привикване на Постоянната комисия по национална защита и външни работи на Народното събрание, с цел да запознае страните с детайлностите. По думите му обменът ще бъде едновременен, като няма да остави празнота в защитата на Гърция. Засега първите 10 немски бронирани машини се чакат в Гърция от Германия към 21 октомври, а идната партида ще дойде след към месец.

Съединени американски щати ще изпратят на Украйна по бърза процедура муниции и джипове „ Хъмви “ за 725 млн. $

Украинците са осведомени с бронираните машини, които Гърция ще изпрати, защото те идват от Източна Германия и са съветско произвеждане, означи министърът.

“Германските бронирани машини не са от най-нов софтуерен клас, само че са доста по-добри и осъвременени от тези, които ние предоставяме ”, сподели Панайотопулос.

Германия ще финансира образованието и превоза до Гърция, а в този момент остава Украйна да провежда заплащането и превозването им. Гърция няма да поеме разноските за прехвърлянията, увери той, а Германия ще обезпечи и гратис образование за украинските военни.

“Никога не сме предоставяли сериозни оперативни материали на гръцките въоръжени сили, нито пък планираме да го вършим ”, сподели Панайотопулос, като акцентира изключително значимостта на гръцките острови, където противоракетните системи с дребен или междинен обхват са оперативно дейни. ” Отбранителната организация на Гърция няма да бъде отслабена по никакъв метод нито на островите, нито на която и да е нейна територия. Нашите съдружници са наясно и схващат, защото сме под опасност и сме изправени пред съответна такава ”, добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР