Гърция иска силно да намали цените на 50 хранителни продукти,

...
Гърция иска силно да намали цените на 50 хранителни продукти,
Коментари Харесай

Много по-евтини храни в Гърция от края на октомври?

Гърция желае мощно да понижи цените на 50 хранителни артикули, хигиенични продукти и тоалетна хартия. Още от края на октомври. Но допустимо ли е това?

12% – толкоз е междинната стойност на инфлацията в Гърция през септември. Но при някои съществени хранителни артикули нарастването на цените беше доста по-голямо: млечните артикули да вземем за пример нарастнаха с 23%, а хлябът и месото – с към 18%.

Ето за какво в края на октомври гръцкото държавно управление желае да вкара по този начин наречената „ кошница за битови артикули “. Идеята е следната: съгласно четирите най-големи гръцки вериги супермаркети към 50 продукта да се оферират на изключително ниски цени, измежду които – съществени хранителни артикули, тоалетна хартия и хигиенични продукти. Правителството към този момент реализира съглашение със супермаркетите, само че дали те ще се придържат към ниските цени? Това не е напълно несъмнено.

„ На пръв взор това звучи добре, само че има измама “, признава Сотирис Анагностопулос, основен секретар на Министерството на развиването. „ Държавата не може да подрежда на фирмите да поддържат ниски цени или да ги понижават. Дали и с какъв брой може да бъде понижена цената – това зависи главно от изкупната цена на супермаркетите. Те не могат да продават продуктите на загуба, тъй като това би било проблематично. Затова е ясно, че страната не може да ги принуди “, разяснява Анагностопулос.

С други думи, държавното управление разчита само на ценовата дисциплинираност на супермаркетите. За да се придаде най-малко някаква тежест на това, в бъдеще потребителите ще могат да съпоставят цените на уеб страница и да ревизират кои артикули от „ кошницата с битови артикули “ на каква цена се оферират в другите супермаркети. Правителството се надява, че по-голямата конкуренция ще докара до по-добри цени. „ Всяка верига за търговия на дребно носи отговорност пред обществото: в случай че предлага артикули, чиито цени се повишават бързо, макар че те са част от битовата кошница, тя заблуждава потребителите, което вреди на репутацията ѝ “, споделя основният секретар на Министерството на развиването Анагностопулос.

Опозицията счита, че тази концепция не е задоволителна, с цел да се помогне на хората във времената на висока инфлация. Затова социалдемократът Никос Андрулакис упорства за данъчни облекчения. „ Очакваме нарастването на цените на стоките от първа нужда да доближи 15% до края на годината. Ето за какво за нас е неясно, че държавното управление отхвърли предлагането ни за понижаване на Данък добавена стойност върху съществени артикули от 13% на 6%, с цел да поддържа междинната класа и най-уязвимите семейства “, споделя още Андрулакис.

Борбата с растящите цени в Гърция е изключително значим приоритет за държавното управление в Атина. По данни на държавната статистическа работа, съвсем една трета от популацията е мощно застрашено от беднотия.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР