Гърция екстрадира в САЩ руския специалист в областта на криптовалутите

...
Гърция екстрадира в САЩ руския специалист в областта на криптовалутите
Коментари Харесай

Гърция предаде на САЩ “г-н Биткойн” и той беше изправен пред американски съд

Гърция екстрадира в Съединени американски щати съветския експерт в региона на криптовалутите Александър Виник, който бе наказан за пране на пари във Франция, осведомят гръцки медии и международните организации.

Виник беше качен на аероплан за Съединените щати без да му бъде разрешено да изиска леговище в Гърция, сподели адвокатката му Зои Констандопулу, представена от Франс прес.

Според източници интервенцията по изгонването на 43-годишния мъж, чиито финансови интервенции му завоюваха прозвището " господин Биткойн “, е осъществена при най-голяма секретност и е в сходство с решение на Върховния съд на Гърция, отбелязва " Катимерини “.

Виник е упрекнат в Съединени американски щати за пране на 4 милиарда $ посредством биткойн скица. Той отхвърля обвиняванията.

Руснакът бе предаден на Гърция от френските управляващи в четвъртък следобяд, единствено седмици след окончателната му присъда в Париж на пет години затвор за пране на пари, издадена от френския Касационния съд, сподели през Агенция Франс Прес източник, непосредствен до случая във Франция.

Александър Виник, който е татко на две деца, прекара две години в пандиза във Франция, откакто беше екстрадиран от Гърция. Той беше задържан през юли 2017 година в гръцкия морски курорт Халкидики, а Гърция реши да го съобщи на Франция, като в същото време Русия и Съединените щати също желаеха изгонването му.

Срещу руснака са повдигнати 21 обвинявания в Съединените щати, в това число за кражба на идентичност, съучастничество в трафик на опиати и пране на пари.

В Русия пък го упрекват единствено в машинация за 9500 евро.

Пристигайки в Съединени американски щати Виник беше изправен пред федерален арбитър в Сан Франциско, щата Калифорния, заяви в официално съобщение американското министерство на правораздаването.

" По-рано през днешния ден той за първи път бе изправен пред арбитър Сали Ким във федералния съд в Сан Франциско ", се показва в документа. Пресслужбата на съда посочи, че става въпрос за малко съвещание, в хода на което пред обвинения се излага същността на обвиняванията, а също могат да бъдат наранени процедурни въпроси, в това число внасянето на гаранция, след което страните по делото ще стартират да се срещат с материалите по него. Като предписание от момента на първичното явяване пред съда до началото на разглеждането на делото всъщност минават няколко седмици или даже месеци, показва ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР