Гърция е запонала от петък да подсилва частите на НАТО

...
Гърция е запонала от петък да подсилва частите на НАТО
Коментари Харесай

Гърция разполага в България зенитни ракетни комплекси

Гърция е запонала от петък да укрепва частите на НАТО в България с разполагането на зенитни ракетни комплекси с дребен обхват ASRAD-HELLAS, заяви " Катимерини ". Решението е взето на централно равнище в алианса за силите за бързо реагиране (NRF) в източния фланг незабавно след началото на съветската инвазия в Украйна, като Атина оказва помощ и на Румъния.

Разполагането на ракетните комплекси и към 30 военни, които работят с тях, ще завърши до няколко дни. Не е известно за какво НАТО изпраща този модел, откакто той е по-скоро за близка противовъздушна отбрана в небето на България, а не за прекъсване на възможна експанзия още преди да е навлязла в него.

ASRAD-HELLAS е система с немски дизайн, наподобяваща американската " Стингър ". Тя има четири заредени ракети с обхват до 5500 м., като може да е стационарна или мобилна върху джипове. Използва се още в Германия и Финландия и е комфортна за потребление на всевъзможни терени и в комплицирана конюнктура.

Продължава и преносът на сили към България и Румъния от порт Александруполис, добавя " Катимерини ". На 10 март изданието разказа, че общо към 3 хиляди американски военни и въоръжение (вкл. бронирани машини Bradley) са били превозени до и от Румъния през егейското пристанище за присъединяване в маневрите Thracian Cooperation 2022. Те завършиха на 21 март и включваха маневри с танкове M1 Abrams на полигона Петрохори край Ксанти.

Източник " Дневник "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР