Гърция е шокирана от решението на турския президент Реджеп Ердоган

...
Гърция е шокирана от решението на турския президент Реджеп Ердоган
Коментари Харесай

Още една византийска църква в Истанбул става джамия

Гърция е шокирана от решението на турския президент Реджеп Ердоган за преобразяване на още една византийска черква в джамия след храма „ Света София " в Истанбул. В резултат туристическите организации анулират проведените екскурзии, съобщи БНР.

Гръцките малките екрани прекъснаха стратегиите си с изключително известие за превръщането на още една черква в джамия. Кореспондентите от Турция предават за президентски декрет, публикуван през днешния ден, който трансформира статута на византийския храм „ Христос Спасител " в Истанбул от музей в джамия.

„ Това е следващото закононарушение към международното културно завещание ", разясняват гръцките медии. Според мнението на експерти в този храм се намират едни от най-ценните византийски мозайки и стенописи. Изразява се даже безпокойство, че те могат да бъдат развалени и даже унищожени. Църквата е издигната през IV век и като музей всяка година се посещава от хиляди гърци.

Туристическите организации оповестяват, че приключват всички проведени екскурзии до Турция в символ на митинг. Заместник-министърът на външните работи Милтиадис Варвициотис съобщи пред гръцко радио, че „ Турция не може повече да основава напрежение без съответна реакция от Европейския съюз ". Бърза анкета измежду гърците демонстрира, че те не чакат смяна на решението на турския президент във връзка с храма „ Христос Спасител " откакто международната общност не съумя да резервира като музей „ Света София " в Истанбул.

Снимка: Ройтерс
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР