Гърция е протестирала срещу бронзовия лъв, поставен пред НДК. Лъвът

...
Гърция е протестирала срещу бронзовия лъв, поставен пред НДК. Лъвът
Коментари Харесай

Гърция протестирала срещу лъва пред НДК

Гърция е протестирала против бронзовия лъв, подложен пред НДК. Лъвът подпира с лявата си лапа щит-карта на Санстефанска България, на която като български са изобразени днешни гръцки земи, в това число град Кавала. Протестът е бил деклариран пред наш посланик в Атина. Лъвът е част от войнишкия мемориал на Първи и Шести софийски полк, основан през 1934 година, в чест на починалите военнослужещи в Първата и в Балканската войни.

Атина възприема връщането на лъва като провокация и неприятен сигнал в навечерието на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Гръцката страна обръща внимание и на речта на българския боен министър Красимир Каракачанов при откриването на паметника, в която се показва, че българската войска се бори за освобождението на всички българи на всички територии, оповестява още уеб сайтът " Гласове ".

„ Ако се вгледате в щита на лъва, ще стане ясно на всички – даже и такива, които по време на празници се срамят да излагат политическите си убеждения, защо се бори българската войска и защо водиха война и загиваха бойците - сподели тогава Каракачанов. - Воините на Първа и Шеста дивизия починаха по полетата на Балканския полуостров не поради някакви политически убеждения на един или различен, не поради някакви идеологии, а починаха, с цел да осъществят завета на Левски, че ние, българите, желаеме да живеем свободни. Няма друга война, в която българският боец да е воювал по-храбро и да е жертвал живота си без боязън, тъй като той е учтив да постави костите си пред олтара на общоосвободителната концепция. Дълго време в нашето общество се водеха разногласия къде да бъде комплициран този монумент, а през днешния ден се взема решение една неправда – комплициран е там, където му е мястото. Да живее България и дано в никакъв случай да не забравяме какво ни сплотява, а то е нарисувано на щита на лъва “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР