Гърция е готова отново да каже не“ на всеки опит

...
Гърция е готова отново да каже не“ на всеки опит
Коментари Харесай

Гърция чества Охи! Военният министър: Ще кажем „не“ на всеки опит да оспорят националния ни суверенитет!

Гърция е подготвена още веднъж да каже „ не “ на всеки опит да се оспорят националния ѝ суверенитет и суверенните ѝ права, съобщи през днешния ден министърът на защитата на страната Никос Дендиас във връзка днешния Ден „ Охи “ („ Не “), отдаден на гръцкия отпор против ултиматума за капитулация, даден на страната от Италия по време на Втората международна война, оповестява в. „ Катимерини “.

Денят „ Охи “ се празнува като народен празник на Гърция. По традиция датата се отбелязва с боен церемониал в Солун, училищен митинги, концерти и други всеобщи прояви.

На 28 октомври 1940 година Гърция споделя „ не “ на ултиматума на италианския деспот Бенито Мусолини, който желае италианските войски да бъдат позволени на гръцка територия и да се включат във Втората международна война.

Днес Гърция продължава да е подготвена „ с цялостното схващане за историческата си отговорност още веднъж да каже „ не “ на всеки опит да се оспори нейният народен суверенитет и суверенни права “, съобщи Дендиас в навечерието на празника. Това ще стане, добави той, „ със мощни съюзи и, несъмнено, с възпиращата мощ на нашите въоръжени сили “ в сходство с интернационалното право и европейското законодателство.

Дендиас прикани членовете на въоръжените сили, „ въодушевени от образеца на 28 октомври 1940 година, да продължат да извършват отговорностите си с безрезервност, учредена на нашите идеали и обичаи “.

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу участва на огромния боен церемониал, който се състоя през днешния ден в Солун, а министър председателят Кириакос Мицотакис е в Ханя, о. Крит, за тържествата по случай годишнината, съобщи гръцката организация АНА-МПА.

В столицата Атина се организира огромна ученическа манифестация с присъединяване на деца от 235 учебни заведения.

Подобни прояви имаше и в множеството други градове на страната, предава Българска телеграфна агенция.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР