Гърция е една стъпка по-близо до закупуването на изтребителя Lockheed

...
Гърция е една стъпка по-близо до закупуването на изтребителя Lockheed
Коментари Харесай

350 милиона евро: Гърция се въоражава с нови изтребители F-35

Гърция е една стъпка по-близо до закупуването на изтребителя Lockheed Martin F-35 Lightning II, откакто бъдещата продажба беше утвърдена от американския сенатор Джим Риш, най-високопоставеният републиканец в сенатската комисия по външни връзки, съобщава .

Припомняме, че през февруари ръководителят на комисията, американският сенатор Боб Менендес, утвърди договорката. Освен това съпредседателят на републиканците Майкъл Маккол и Грегъри Мийкс, класираният демократ в комисията, също показаха поддръжката си за нея.

След като към този момент са обезпечени нужните утвърждения, идната стъпка ще бъде държавното управление на Съединени американски щати да уведоми Конгреса за продажбата на F-35 на Гърция, като стартира предписаната процедура за одобрение на контракта.

Гърция търси доставка на F-35

Гръцкото държавно управление чака първите доставки на усъвършенстваните изтребители от 5-то потомство през 2028 година и 2033 година, макар че Съединени американски щати към момента не са написали публично писмо за приемане.

Гърция изпрати публично искане до Съединени американски щати за закупуване на двадесет създадени от Lockheed Martin изтребители F-35 предходната година. Гръцкото държавно управление за първи път алармира, че се интересува от програмата F-35 през януари 2021 година Поради разнообразни процедури процесът на възлагане на публични поръчки е дълъг.

Grecian Delight поддържа Гърция

След като завърши приспадането на SSI (сигурност, доставка, информация) от общата цена на самолетите, проектирани от Съединени американски щати, първичното заплащане за доставката на изтребителите от пето потомство F-35 се чака да бъде към 350 милиона евро.

По-рано тази година Турция, която беше отстранена от програмата F-35 след закупуването на съветската ракетна система S-400, се оплака от препоръчаната продажба на изтребители F-35 на Гърция. Въпреки че в последно време връзките сред Атина и Анкара се усъвършенстваха, през последните години двете страни бяха вкарани в интензивна игра на ръба на Егейско море.

Гърция и Турция са в несъгласие по отношение на обсега на своите континентални шелфове и техните морски граници, факт, който попречва всяко разширение на Атина в нейните териториални води до 12 благи (19 км) в Егейско море.

Възможности

Според формалния уеб страница на Lockheed Martin за F-35, усъвършенстваният изтребител е " най-способното решение за гръцките военновъздушни сили ".

" F-35 носи технологии от 5-то потомство, в това число едва видим стелт с характерности на изтребителя, синтез на датчици, интервенции с задействана мрежа и благоприятни условия за електронна война ", изяснява уебсайтът.

Lockheed Martin декларира, че F-35 дава на Гърция най-рентабилното решение. От компанията акцентират, че 5-то потомство F-35 обезпечава изключителна стойност, защото е най-способният аероплан с най-ниски разноски за виталния цикъл и предлага необятни благоприятни условия.

Поддръжниците на поръчката акцентират, че Гърция може да завоюва от обилни вложения, направени от актуалните консуматори на F-35, както и спестявания вследствие на икономии от мащаба заради възходящия брой народи, експлоатиращи F-35 в Европа и по света.

Преди година Гърция подписа съглашение за закупуване на три военноморски фрегати Belharra и шест бойни самолета Rafale от Франция, с цел да усили въоръжените си сили в отговор на напрежението с Турция.

Изтребителите Rafale ще бъдат продадени на Гърция от Dassault Aviation и ще бъдат доставени през лятото на 2024 година, с което флотът на гръцките военновъздушни сили ще доближи 24 изтребители, се споделя в изказване на френския производител на военни самолети.
 F-35
Източник: iStock by Getty Images
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР