Гърция, Дания, Словения, Хърватия и Словакия се присъединиха към списъка

...
Гърция, Дания, Словения, Хърватия и Словакия се присъединиха към списъка
Коментари Харесай

Защо на Русия ѝ се появиха пет нови неприятели

Гърция, Дания, Словения, Хърватия и Словакия се причислиха към листата на страните, които Русия признава за недружелюбни. Каква беше повода за включването им в листата? Какви са последствията за самите страни от новия статут? Кои други страни са изложени на риск да бъдат включени в неприятелския лист в бъдеще?

Руското държавно управление разшири листата на неприятелските непознати страни с още пет страни. Списъкът включва Гърция, Дания, Словения, Хърватия и Словакия. Така в документа, подписан от министър-председателя Михаил Мишустин, се показва, че „ наложеният от държавното управление лист не е финален и, като се имат поради продължаващите враждебни дейности на непознати страни, ориентирани против съветски задачи в чужбина, може да се разшири “.

В указа се показва и броят на чиновниците на посолствата и консулствата, които могат да работят в Русия. Така Гърция сложи предел от 34 души, Дания - 20, Словакия - 16 души. Словения и Хърватия към този момент не могат да наемат локален личен състав в своите дипломатически задачи и консулски служби.

Това е третото разширение на листата с вражески страни. През май предходната година такива ограничавания бяха въведени за първи път против Съединени американски щати и Чехия. Според документ, подписан от президента Владимир Путин, Чехия ще може да наема в дипломатическата си задача не повече от 19 чиновници всред жителите на Русия, а Съединени американски щати - нито един. Тогава това беше отговор на експулсирането на съветски дипломати от Съединени американски щати и избухналия дипломатически скандал сред Русия и Чехия.

Освен това през март 2022 година държавното управление утвърди нов лист на непознати страни и територии, извършващи вражески дейности против Русия. В него вземат участие 48 участници, в това число Англия, страни от Европейски Съюз, Канада, Норвегия, Швейцария и Япония. Според документа „ съветските жители и компании, самата страна, нейните райони и общини, които имат валутни отговорности към задгранични кредитори от листата на недружелюбните страни, ще могат да ги заплащат в рубли “.

Причината за такова огромно разширение на листата беше въвеждането на голям брой наказания против страната ни, както и изключването на съветските банки от интернационалната платежна система СУИФТ и затварянето на въздушното пространство за съветски самолети.

„ Разширяването на листата с вражески страни беше предстоящо и тук всичко е ясно. Тези страни са членки на Европейския съюз и НАТО и извършват всички решения на тези организации във връзка с глобите и военната помощ на Украйна “, разяснява Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните въпроси.

„ Има доста аргументи, които станаха основа за включване в този лист. Но съгласно мен решението е по-скоро обвързвано с общото равнище на русофобия, която участва в тези страни, както и с самостоятелните ограничавания, които тези страни подхващат против съветски жители и организации. Например финансовите транзакции или покупко-продажбите с недвижими парцели не са еднообразно мощно лимитирани на всички места “, означи събеседникът.

„ Що се отнася до Гърция, допустимо е, в противен случай, да са очаквали санкционни изключения от нея и тя да не приложи такива наказания против нас. Това обаче не се случи - по тази причина Атина е в листата ”, счита специалистът.

„ Всъщност описът с недружелюбни страни е доста по-дълъг. В днешното решение на съветското държавно управление става дума за лист на тези страни, в които са лимитирани в броя на дипломатите. Очевидно това се дължи на експулсирането на наши дипломати, което се случи през последните месеци, както и на някои вражески стъпки, подхванати от управлението на тези страни “, сподели Вадим Трухачов, учител в катедра „ Външни районни проучвания и външна политика “ на РГХУ.

„ Всеки щат има свои лични учредения. В случая с Гърция, в допълнение към общата история на глобите против Русия, приказваме за откриването на газопровод от Азербайджан - това се случи единствено преди месец. В случая със Словакия е друга история – там става дума за преустановяване на издаването на визи за съветски жители “, сподели събеседникът.

„ Хърватия е един от водачите по брой на наемници, воюващи за Въоръжените сили на Украйна. В Загреб в действителност имаме единствено дипломат, там въобще няма дипломати. 33 чиновници на дипломатическото ни ведомство бяха експулсирани от Словения. Дания се оказа измежду водачите измежду страните, въоръжаващи Украйна “, добави той. „ В отговор на листата с вражески страни някои от тези страни може да се опитат да отмъстят. Дания, да вземем за пример, като най-богатата от петте страни, може да усили спонсорството си за Украйна. В този лист най-строгите ограничения могат да се чакат от Дания “, означи политологът.

„ Словения можеше да последва пътя на Дания, само че те имаха промяна на властта и в този момент страната се управлява от по-малко враждебен министър председател “, продължи Трухачов. „ Гърция и Словакия, съгласно мен, няма да затегнат нещата. Въпреки че словаците са подготвени да копират сляпо всичко, което прави Чехия. А това от своя страна води до спиране на дипломатическите връзки. В Гърция скоро ще има избори и там се отнасят с огромна благосклонност към Русия, тъй че минимум чакам замърсен номер от нея “, счита събеседникът.

„ В същото време за мен беше изненадващо, че Швеция не беше в този лист. Тя има голямо посолство в Русия, макар обстоятелството, че страната не е най-голямата. И Швеция, може би повече от всеки различен, беше видяна в поддръжка на съветската несистемна съпротива, даже повече от Съединените щати “, сподели специалистът.

Трухачов счита, че описът на неприятелските страни най-вероятно ще бъде уголемен в близко бъдеще. „ По един или различен метод съм уверен, че множеството страни от Европейския съюз и НАТО ще попаднат в листата на неприятелските страни. Това е неизбежно в сегашната обстановка “, заключва Трухачов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР