Гърците разграбват нашия барбун, леферът по-скъп от калкана. Извадиха морски

...
Гърците разграбват нашия барбун, леферът по-скъп от калкана. Извадиха морски
Коментари Харесай

Гърците разграбват нашия барбун, леферът по-скъп от калкана


Гърците разграбват нашия барбун, леферът по-скъп от калкана. Извадиха морски лястовици край Поморие.
Всичкият ни улов с барбун от Черно море отпътува за рибните тържища на Гърция. В момента край Поморие няколко риболовни кораба от Каварна вадят цялостни мрежи с известната от римско време царска риба, видя „ Телеграф “. В Бургас го употребяват, някои от заведенията за хранене по крайбрежие го оферират в менюто си, в България си го поръчват главно рускоговорящите. Това описа пред „ Телеграф “ капитан Людмил Стоянов на една от лодките за промишлен улов от Каварна, които хвърлят мрежи край Поморие.

В Гърция имаме необхватен пазар за барбуна, съумяваме да си осъществим договорите с тях. Има от тях този сезон, освен това много огромни екземпляри. В Поморие за тези, които желаят да си купят от нея на лодките, върви по 8 лева килото. На борсата в Елада всеки ден мени цената си, зависи от улова.

Капитан Стоянов изясни, че за калкан излизат най-вече дребните лодки. Деликатесната риба обаче в този момент е много по-тънка от тази напролет, тъй като е по-топло. На калкана не са нужни толкоз мазнини, когато водата не е студена, изясни Людмил Стоянов. В момента всички чакат да дойдат пасажи с една от най-вкусните черноморски риби – лефер. Засега има задоволително от дребното на лефера – чернокоп. Сутрин рано на пристанището при дребните лодки в градчето върви сред 8 и 10 лева Стефан Куртев от отдел „ Туризъм “ в община Поморие пък изясни, че по Южното ни Черноморие има доста повече риба, в сравнение с север. Този феномен се следи, откогато е почнала войната в Украйна, тъй като рибата търси спокойни места.

Малки лодки в Поморие излизат и съумяват да извадят лефер въпреки всичко, който заран рано можеш да купиш за 35 лева за кг, по-скъпо и от митичния калкан.

Междувременно колекционер, почитател на „ Телеграф “, който резервира анонимност, само че даде трофея си за фотография, се снабди с три едри части морска лястовица – тип на близо 30 млн. години. Морската лястовица е дънна риба, само че има крила и лети по 20 метра, както и крачета, с които лази по дъното. Оказа се, че рибата е подарък за свършена услуга. Иначе цените на кг филе от античния морски тип в интернет вървят по над 100 лева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР