Гърците не са им роднини и оттук идва разликата в

...
Гърците не са им роднини и оттук идва разликата в
Коментари Харесай

Македонците се разбрали по-лесно с гърците, защото не са роднини

Гърците не са им родственици и отсам идва разликата в нашия метод в връзките ни с Република Северна Македония. Това съобщи пред БНР проф. Кирил Топалов, член на Междуведомствената комисия по исторически и просветителни въпроси.

" Ние сме към два милиона потомци на тогавашните революционери и бежанци от тогавашната Македония. Значи те са наши родственици. За нас е неизбежно да минем по всички криволици на дипломатическите връзки и да се опитаме да убедим нашите братовчеди там, че би трябвало да признаят това, което и в Договора е закрепено, че сме имали обща история до 1944 година, докато сме били един народ с един език, означи той.

По негови думи методът на Гърция е бил да сложи изискванията си пред Скопие - да се откажат от античното си подправено минало и да трансформират името си, тъй като Македония е едно разбиране, към което и Атина има огромни искания - и не са се занимавали повече.
 Евроинтеграцията на РСМ не зависи от период, а от резултат, отсече Радев
Евроинтеграцията на РСМ не зависи от период, а от резултат, отсече Радев

Проблемът надвишава визиите за исторически спор сред две прилежащи страни

30 години по-късно македонците пристигнаха на вратата на Гърция, отхвърлиха се от античното минало, смениха си името и Гърция сподели, че оттук насетне ние ще ви даваме " ок " , изясни обстановката Топалов.

Той акцентира, че България не желае доста от РСМ - единствено да спазят Договора за добросъседство. " Ние одобряваме като даденост страната, основана изкуствено след 1944 година, подправено основана страна, само че я има. Има ли я към този момент толкоз години - има я. Но желаеме единствено да не изопачават историята ", разясни историкът.

Той изрази мнение, че в може някои да имат и по-различно мнение по тематиката за РСМ и да мислят дали въпросът те да си признаят, е толкоз значим.

Много е значимо, тъй като, в случай че не си го признаят, ние, българите губим идентичността си, безапелационен бе Топалов. Според него не е неприятно да се свика КСНС по тематиката при президента.
 Мицкоски: За любовта са нужни двама, България да впише македонците в Конституцията си
Мицкоски: За любовта са нужни двама, България да впише македонците в Конституцията си

Ако София изиска включването на българите в Конституцията на РСМ

Той уточни, че може да имаме нерешени политически спорове с РСМ и да развиваме бизнес с тях. Имало обаче индикации, че те не желаят да развиват бизнес с България, само че желаят да бъдат пуснати в Европейски Съюз.

Топалов съобщи, че информацията за голям напън върху България е мощно пресилена.

" Ако Европейски Съюз желае ние да пуснем РСМ непременно, да си трансформират разпоредбите. И когато си промени разпоредбите, да пуска който си желае, само че до момента в който има правила, никой не може да накара България, в случай че крепостта не се съобщи от вътрешната страна, само че аз не виждам индикации да се съобщи ", уточни той.
 Заев: България е единствената страна-пречка по пътя на Северна Македония към Европейски Съюз
Заев: България е единствената страна-пречка по пътя на Северна Македония към Европейски Съюз

Иска обещанията на Европейски Съюз да се съблюдават или хората ще се разочароват, което е голяма вреда за европейската идея
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР