Гърмежите с пиратки и бомбички през новогодишните празници да се

...
Гърмежите с пиратки и бомбички през новогодишните празници да се
Коментари Харесай

В София глобата за гърмежи с пиратки и бомбички ще стане от 500 до 2000 лева

Гърмежите с пиратки и бомбички през новогодишните празници да се лимитират, прикани Георги Георгиев от ГЕРБ, ръководител на Столичния общински съвет. " Да честваме без гърмежи, тъй като това травмира бебетата, децата с аутизъм, домашните любимци ", изреди той на брифинг по казуса.

Канонадата от фойерверки нанася вреди върху душeвността на новородените за цялостен живот, акцентира детският психолог Мина Енева от съдружие " Тацитус ". Това се отнасяло и за бебетата на възраст до една година. Броят на децата с аутизъм пораства в последните години и за тях гърмежите с пиратки са стресиращи. " Травмата при тях остава най-малко за една-две седмици ", означи Христо Климентов от съдружие " Аутизъм през днешния ден ".

В момента по Наредбата за публичния ред в Столичната община е неразрешено гърменето с фойерверки наоколо до детски градини, учебни заведения и здравни заведения. Георгиев ще внесе план за промени, с които възбраната да обхване и междублоковите пространства. Ако някои реши да чества с фойерверки, ще би трябвало 10 дни преди събитието - рожден ден, женитба и други, документално да изиска позволение от кмета на региона, гласи една от измененията.

При неспазване на рестриктивните мерки санкцията за жители ще е от 500 до 2000 лв., а за компании - от 3000 до 10 000 лв.. Контролът ще се прави от органите на Министерство на вътрешните работи и от структурите на Столичния инспекторат.

" Не забраняваме, само че ограничаваме използването им, в това число и в новогодишната нощ ", посочи Георгиев. По в този момент настоящата разпоредба единствено в тази нощ това е позволено до 02 ч., като предлагането е да се редуцира до 01 ч.

Столичната община е проучила опита по казуса на Австрия, Германия, Дания, Нидерландия, Хърватия и Словения преди да бъде направен плана за промени в Наредбата за публичния ред.

Реално новите ограничавания и санкции ще влязат в действие през идната година, призна Георгиев. Затова той прикани софиянци сами да се откажат от гърменето с пиратки и бомбички през идните новогодишни празници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР