Гърбат кит се опита да защити от приближаваща се акула

...
Гърбат кит се опита да защити от приближаваща се акула
Коментари Харесай

Гърбат кит спаси биолог от нападение на акула

Гърбат кит се опита да отбрани от приближаваща се акула нищо неподозиращия биолог Нан Хаузер, която се гмурка във водите край островите Кук.

Биологът и бранител на китове Нан Хаузер е на 63 години и има практиката да се гмурка, с цел да поддържа връзка с един гърбат кит, когато край тях се появява акула.

Виждайки приближаващия се контур в далечината, ученият пмисли, че става дума за още един кит и не обръща съществено внимание, написа Daily Mirror.

В този миг гърбатият кит, който преди този момент спокойно плува към Хаузер, трансформира своето държание. Той стартира да тласка биолога към повърхността и да я прикрива с перката си.

Отначалото Хаузер не схваща какви са аргументите за смяната в държанието на кита. Тя даже взема решение, че той желае да заплаши живота й.

Не разбирах какво се случва с кита, той се приближи към мен и не преставаше да ме бута в продължение на 10 минути. Била съм до тези животни 28 години и в никакъв случай не съм срещала кит, който по този начин упорито да се доближава и да допира човек, той се опитваше да ме сложи на главата и на гърба си, а също по този начин се опитваше да ме скрие под големия си плавник, споделя биологът, добавяйки, че се е опитвала да се отдалечи от кита, боейки се, че ще я нарани.

След известно време Хаузер открива, че приближилият се „ кит “ движи опашката си от едната на другата страна, а не нагоре-надолу, както е всекидневно. В този миг биологът осъзнава, че гърбатият кит се е старае да я отбрани от акулата.

След това Хаузер излиза от водата и се връща в лодката. Китът изплува след нея, с цел да се увери, че е в сигурност.

Биологът споделя, че нееднократно е слушала за алтруизма на гърбатите китове, които пазят по-малките си събратя, тюлени и делфини. Понякога те рискуват личния си живот. Досега обаче тя не се е сблъсквала с гърбат кит, който пази човек. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР